24. Kotorski festival pozorišta za djecu

Time to read
1 minute
Read so far

Subota, 21. svibnja 2016. - 10:10

Od petka, 1. srpnja do utorka, 12. srpnja, u Kotoru će se održati 24. Kotorski festival pozorišta za djecu.

Kao i prethodnih godina, glavni program festivala je i ovog ljeta bogat kazališnim predstavama za djecu i mlade, koje nam dolaze iz različitih zemalja Europe.

Uredništvo Glavnog programa Kotorskog festivala pozorišta za djecu najavljuje finalnu selekciju sudionika glavnog programa za ovo ljeto, a tu su teatri i teatarske grupe koje će predstaviti svoju stvaralačku magiju svima koji u tom periodu posjete Festival. U okviru glavnog programa bit će prikazano 15 profesionalnih predstava iz Ukrajine, Njemačke, Turske, Hrvatske, Španjolske, Srbije i Crne Gore.

Iz Ukrajine, predstavu “Papirni svijet” donosi kijevsko kazalište Mimiriči, a iz Njemačke “Parlament riba” predstavit će kazalište Kurtheater bitterfeld iz Desaua. Tursko Kazalište sjenki Čengiz Özek, iz Istanbula dovest će u Kotor “Čudovište iz smeća”, predstavu “Pola Pola” spremaju Kazališna družina Pinklec iz Čakoveca, Teatar Poco Loco i Teatar Exit iz Zagreba, dok će se čuveni Pep Bou iz Barselone djeci predstaviti izvođenjem “Šašavih planeta”. Kazališna družina Pinklec izvest će i “Bremenske svirače”, a Hrvatska ne nudi samo spomenute predstave, već za ljeto “pakira” i “Džonatanov let” Dječijeg pozorišta Branka Mihaljevića, iz Osjeka. Letenjem su se bavili i susjedi iz Srbije pa nam Pozorište mladih iz Novog Sada donosi predstavu “Kako je otkriveno letenje”. Srbi dolaze i s predstavama “Par cipela” Dječijeg pozorišta Subotica, “Tajna Super blaga” Pozorišta Puž iz Beograda, a bit će izvedena i predstava “Škrti berberin”, produkcija Dečije scene Prođi tuda, Kulturnog centra Pančeva, NGO BUDI iz Pančeva i Kotorskog festivala pozorišta za djecu.

Neizostavno je spomenuti da će veliki doprinos glavnom programu ovogodišnjeg Festivala dati i domaća produkcija, a Kotorski festival pozorišta za djecu s nestrpljenjem iščekuje ponovno igranje svoje predstave “Kako rastu veliki ljudi – Njegoš za djecu”. U produkcijskoj suradnji a Gradskim pozorištem iz Podgorice i ASSITEJ-om, Festival je za ovo ljeto pripremio i izvođenje predstava “Kinez” i “Kavez”.

Također, Gradsko pozorište iz Podgorice predstavit će se i samostalno, i to s predstavom “Snežana i sedam patuljaka”.

Pored bogatog Glavnog programa, važno je spomenuti i Prateći program Kotorskog festivala pozorišta za djecu, koji i ovog ljeta čine glazbeni, likovni, književni, edukativni, filmski i drugi programi, Scena za mlade – koja funkcionira kao svojevrstan podfestival Festivala, kao i OFF program.