Kotorski festival pozorišta za djecu osvojio najmlađe i sinoćnjim programom

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 10. srpnja 2016. - 10:55
Autor: 

U Kulturnom centru, sinoć je održana predstava “KAKO JE OTKRIVENO LETENJE”, u okviru glavnog programa devetog dana XXIV. Kotorskog festivala pozorišta za djecu koji se održava u sklopu Međunarodnog festivala Kotorart! Na bogatom pratećem programu nastupali su JPU Radost, Art grupa Montenegro, predstavu “Zeko, zeko” koju su  izveli Centar za očuvanje tradicije i kulture TE Nikola Tesla iz Obrenovca, otvorena je izložba crteža i slika škole Cambridge iz BiH i održan je završni koncert VII. Festivala gudača, sa nastupom orkestra sa solistima uz dirigenta Vilija Ferdinandi.

Predstava “KAKO JE OTKRIVENO LETENJE” u režiji Emilije Mrdaković nastala je po motivima istoimene priče Margarita Minkova u realizaciji Pozorišta mladih Novi Sad, zabavila je sve uzraste i otkrila tajnu nastanka letenja. Pokretač radnje je dugokljuna roda, kojoj jednog dana padne na pamet, što drugo do misao! Misao o letenju! Monodrama sa Sašom Latinovićem, uz pomoć glume, lutki od ravnala, klasične glazbe i stepovanja, publici uspijeva dodijeliti ulogu učenika, dok je svojom ulogom profesora vješto predavao o geometriji u jednom duhovitom stilu. Predstava ima cilj da pokrene dječju maštu i usmjeri je u pravcu istraživačkog duha. Scenografija je svedena i funkcionalna, u vidu tvorevine koja označava tablu, sto, stolicu i sve što je potrebno za kabinet. Kreativna i domišljata režija, s malim brojem rekvizita, u obliku geometrijskog alata, ravnala, stvorila je misao, ne samo o letenju, već o pronalaženju i preispitivanju sebe i vlastitih granica.

A današnji program, desetog dana festivala obilježavaju na glavnom programu dugogodišnji gosti, Pozorište Puž iz Srbije s predstavom “TAJNA SUPER BLAGA” (21.30h, Ljetna pozornica). Na pratećem programu bit će “Mali princ” (19.30h, Pjaca od kina), nastupit će Baletska škola Aleksandre Dejanović s nastupom “Biram...Pozorište” (20.00h, Trg od oružja), zatim “Isprepletano” Umjetnički centar Mystic i Kreativni kutak CrE-ART (20.30,Trg od oružja), nakon njih odigrat će se predstava “Novelica od ljubavi” Dramskog studija OŠ Drago Milović iz Tivta. Na književnom programu bit će održana promocija biografije Mike Antića, autora Nemanje Rotara “Sutradan posle detinjstva” (20.30h, Pjaca od kina). Scena za mlade priredila je “Sumnjivo lice”, koje će izvesti Centar za očuvanje tradicije i kulture TE Nikola Tesla, iz Srbije.

Uz kvalitetan program dani brzo prolaze, iskoristite priliku da pogledate predstave na posljednjim danima festivala, jer tko će čekati godinu dana do sljedećeg jubilarnog XXV.  Kotorskog festivala pozorišta za djecu!