Otvorena izložba „Svjedočenja prošlosti Perasta – porodica Širović – pomorci, trgovci, pisci i diplomate" u Muzeju grada Perasta

Time to read
2 minutes
Read so far

Nedjelja, 22. svibnja 2016. - 10:52
Autor: 

U okviru proslave desetoobljetnice neovisnosti Crne Gore, tisuću godina državnosti i manifestacije Noć Muzeja, sinoć je u Muzeju grada Perasta otvorena izložba posvećena peraškoj obitelji  Širović, pod nazivom „Svjedočenja prošlosti Perasta – porodica Širović – pomorci, trgovci, pisci i diplomate", autorice Danijele Đukić, kustosice – etnologa i antropologa.

Izložbu je otvorio Andro Radulović, direktor OJU "Muzeji" Kotor, koji je izrazio zadovoljstvo što je i Muzej grada Perasta uključen u program proslave Dana neovisnosti: "Želim naglasiti da ne samo ovu izložbu, već i sve kuturne manifestacije naše ustanove, koje su održane ove godine, kao i one koje će se organizovati do kraja 2016 god. posvećujemo obilježavanju našeg velikog i značajnog jubileja,  desetogodišnjici obnove crnogorske nezavisnosti. Bogatstvo i sadržajna raznovrsnost građe Muzeja grada Perasta idealna je inspiracija i vrijedno izvorište za proučavanje prošlosti našega Perasta. Uglavnom orijentisani na more, već od 14. vijeka, Peraštani polako grade svoju slavu, da bi u periodu od 15. do skoro 19. vijeka oni bili ti koji su slavu ovoga grada pronijeli Evropom i svjetskim morima, otkrivajuci ga ali i vezujući ga sa velikim pomorskim silama i carstvima toga vremena, posebno sa Venecijom I Rusijom. Putevima vještih Peraštana, na svojim, Mletačkim i Austrougarskim brodovima, otvarala su se vrata Perasta, kako za kulturne uticaje tako i za ekonomski prosperitet grada. Ali, njihovi putevi su iznad svega vodili do utemeljenja veza među narodima mnogih država, na čijim osnovama se i danas Perast oslanja i koje se uzajamno poštuju i njeguju".

Gospodin Radulović je istakao važnost peraške obitelji Širović za povijest Perasta: "Izložbom “Svjedočenja prošlosti Perasta - Porodica Širović, pomorci, trgovci, pisci i diplomate” upravo želimo osvijetliti postojanje jedne Peraške porodice, za koju je korišten materijal najvećim dijelom iz arhivskog fonda Muzeja grada Perasta i Muzeja porodice Visković. Božo, Andrija, Vicko i Martin Širović su imena koja obilježavaju ovu porodicu a koja se u Perastu javlja u 17. vijeku. Osim kao pomorci, kapetani, Širovići se ogledaju i kao diplomate i kao pisci. Nažalost, ostajući bez naslijednika porodica Širović se gasi i nestaje sa peraške scene početkom XX. vijeka. Zalaganjem autorice izložbe Danijele Đukić, mi večeras imamo priliku da se pobliže upoznamo ne samo sa porodicom Širović, već da sagledamo i Perast u tom periodu kroz djelo i život članova ove peraške porodice".

O izložbi "Svjedočenja prošlosti Perasta – porodica Širović – pomorci, trgovci, pisci i diplomate" govorila je i sama autorica izložbe, Danijela Đukić, koja nam je predstavila članove obitelji Širović: "Izložba predstavlja  članove porodice Širović, pomorske kapetane na jedrenjacima, kapetane austrijskog „Lojda“, ali i članove porodice koji su, i kao pisci, svojom riječju i djelom, ostavili dubok i neizbrisiv trag u istoriji svog grada. Na izložbi su prikazane fotografije članova porodice Širović, pisma,  arhivska građa, zdravstvene dozvole, model jedrenjaka, brodski samovar, slike jedrenjaka i parobroda i portret Martina Širovića. Članovi porodice Širović bili su pomorci, trgovci, pisci i diplomate. Pripadali su kazadi Perojević što potvrđuje dokument u Spisima Opštine Perast iz XVIII. vijeka. Viševjekovna borba za prosperitet, kako pojedinca tako i grada, omogućila je da Peraštani u XVII. i XVIII. vijeku dožive period tzv. zlatnog doba, prije svega bokeljskog brodarstva, koje je obilježio veliki broj jedrenjaka u njihovom vlasništvu, veliki broj palata, uspjeha u pomorskoj trgovini, kao i sveopšti kulturni procvat. Iz pisane građe saznajemo da su se doselili iz Hercegovine,  čiji pomeni sežu još od početka XVII. vijeka, iz vremena Peraškog boja, 15. 5. 1654. godine, i nastavljaju se sve do danas. Kao vrsni pomorci pominju se Božo i Vicko u arhivskoj građi porodičnog arhiva Visković početkom XVIII. vijeka, Božo i Vicko, u zdravstvenim dozvolama nailazimo na veliki broj imena iz ove porodice. Kao pisca izdvajamo Andriju Širovića koji je živio i radio u Trstu i Martina Širović,  nosioca više ordenja".

Autorica izložbe Danijela Đukić istakla je kako su za potrebe izložbe korišteni "podaci iz raznih publikacija i godišnjaka, mnogobrojnu arhivsku građu, matične knjige, pisma iz Nacionalne biblioteke u Firenci, kao i podatke iz privatne zbirke Edmonda Pierra Monniera".

"Ovom izložbom Muzej grada Perasta nastavlja dobru dugogodišnju praksu i čuva od zaborava stare peraške porodice, a ujedno iznosi nove podatke o njima kao  rezultat istraživačkog timskog rada. I na kraju da napomenem da se istraživanje nastavlja, ostalo je još neobrađenih dokumenata i fotografija do kojih smo došli, a koja će biti objavljena u knjizi o peraškoj porodici Širović koju Muzej grada Persta planira da objavi", naglašava autorica Đukić.