„Svjedočenja prošlosti Perasta – porodica Širović – pomorci, trgovci, pisci i diplomate"

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 19. svibnja 2016. - 9:29
Autor: 

U okviru proslave desetogodišnjice neovisnosti, tisuću godina državnosti i manifestacije Noć Muzeja, 21.5.2016. godine, s početkom u 18 sati  bit će otvorena izložba posvećena peraškoj obitelji  Širović, pod nazivom „Svjedočenja prošlosti Perasta – porodica Širović – pomorci, trgovci, pisci i diplomate", autorice Danijele Đukić, kustosice – etnologa i antropologa.

Izložba predstavlja članove obitelji  Širović, pomorske kapetane na jedrenjacima, kapetane austrijskog „Lojda“, ali i članove obitelji koji su, i kao pisci, svojom riječju i djelom, ostavili dubok i neizbrisiv trag u povijesti svog grada. Na izložbi će biti prikazane fotografije, pisma,  arhivska građa, model jedrenjaka, slike jedrenjaka i portret Martina Širovića.

„Članovi obitelji  Širović bili su pomorci, trgovci, pisci i diplomate. Pripadali su kazadi Perojević što potvrđuje dokument u Spisima Opštine Perast iz XVIII. vijeka. Ovom izložbom Muzej grada Perasta nastavlja dobru dugogodišnju praksu i čuva od zaborava stare peraške porodice, a ujedno iznosi nove podatke o njima kao  rezultat istraživačkog timskog rada.

Na otvaranju izložbe govorit će Petar Palavršić, kustos u penziji i  Danijela Đukić, autorica izložbe.

Izložbu će otvoriti direktor OJU”Muzeji” Kotor, gospodin Andro Radulović.