Otvorena izložba „ Maska - inspiracija tivatskih slikara”

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 19. studenog 2021. - 11:28
Autor: 

Izložba slika „Maska - inspiracija tivatskih slikara” u organizaciji NVU ,,Maškarada” Tivat  otvorena je sinoć u Muzeju i galeriji Tiva. Deset tivatskih slikara predstavilo se  sa svojim umjetničkim ostvarenjem i to : Ivan Knežević ,,Karneval – san“, Ivica Aranđus ,,Behind your Face”, Momčilo Macanović ,,Arlekin”, Milica Marković Rajčević ,,Šlager pjevač”, Iva Gopčević Čelanović ,,Maske smo mi”, Tanja Nikolić ,,Iza maske”, Zoran Kruta ,,undertheseapaty”, Jana Farkaš ,,Pronađi dva Duha”, Hana Mirkov ,,Feštađuni” i Nastasja Tomanović ,,Posejdonova družba”.

 „Deset  umjetnika je podržalo projekat NVU Maškarada i odazvalo se na poziv Lazara Božovića za kreiranje ove kolektivne izložbe Tivatskih akademskih slikara. Na ovih deset platna, imaćete priliku da vidite u kom pravcu je tema „Maska“ inspirisala slikare da stvaraju. Ono što je zajedničko svima je da su ostali vjerni slikarskoj fazi u kojoj se trenutno nalaze i stvaraju. Ko god prati rad ovih slikara, bez najmanjeg napora može da prepozna ko je autor koje slike. Umjetnica Tanja Nikolić  je tokom svog ranijeg stvaralaštva pokazala da vjerodostojno prenosi prikaze u kamenu na platno. S obzirom da su joj bliske predstave kamene plastike, nije čudno što je jednu od njih odlučila za ovu priliku da oživi. Hana Mirkov je koristila jake - postojane boje, kako ona to i inače radi. Svaki Hanin rad je zasebna ilustracija nekog događaja, legende, specifičnog dijela grada, tradicije, situacije ili neke univerzalne vrijednosti. Jedna od mnogih Macanovićevih vještina je u prikazima tkanine, toliko da čak može da se prepozna od kojeg je materijala nešto skrojeno; poput pliša, vune ili svile. Zoran Kruta, i ovu temu je smjestio pod površinu mora, kao i većinu svojih slika iz faze “Under the sea”. Zoran crtačkom preciznošću oslikava i najsitniji detalj na platnu.  Jana Faraš, domišljato, koloritno sa dozom misterije oslikala je rad koji nosi naziv “Pronađi dva duha”.  Ivica Aranđus je majstor portreta, pa nije čudno što je ovaj savremeni slikar odabrao portret i za ovu temu.  Ivan Knežević je poznat javnosti po odličnom crtačkom umijeću, ali i maestralnim vladanjem koloritnim pejzažima. Milica Marković Rajčević je i ranije imala radove sa temom maske i maskenbala, koloritno sa puno detalja i puno pažnje je njen rad oslikan.  Motivi mora, života na moru i svega na šta može asocirati pojma “more”, inspiracija su Nastasiji Tomanović, pa je i temu “Maske” povezala sa ovim pojmom. Koloritno prikazivajući ljudske figure koje nose maske. Iva Gopčević Čelanović poznata nam je, između ostaloga, po učešću na izložbama Kreativnih Tivćanki. Njeni radovi su uvijek privlačili pažnju originalnošću“ – rekla je direktorica  JU Muzej i galerija Tivat Jelena Bošković na početku večeri.

Izložbu je  svečano otvorio potpredsjednik Općine Tivat Goran Božović.

,,Izložba ima humanitarni karakter sa ciljem da djela otkupe razni privredni i društveni subjekti kako bi se sva sredstva uložila u nabavku neophodne opreme za JU Dnevni centar za djecu i mlade sa smetnjama i teškoćama u razvoju”.

Svi zainteresirani mogu pogledati djela u narednih petnaestak dana.