Odluka žirija o nagradama Mediteranskog teatra Purgatorije 2017.

Time to read
3 minutes
Read so far

Petak, 01. rujna 2017. - 9:31
Autor: 

Žiri dvanaestog festivala Mediteranskog teatra Purgatorije 2017. u Tivtu, u sastavu Mani Gotovac, teatrolog, predsjednica žirija; Tanja Bošković, glumica, Zoran Živković, producent; nakon osam predstava u službenoj  selekciji 30.08.2017. godine, u Tivtu, donio je odluku o dodjeli nagrada.

ODLUKE O NAGRADAMA:

  1. NAGRADA ZA NAJBOLJU PREDSTAVU na dvanaestom Festivalu mediteranskog teatra Purgatorije 2017. godine, jednoglasno dodjeljuje se predstavi ČUVARI TVOG POŠTENJA u produkciji Gradskog pozorišta iz Podgorice, Crna Gora

Obrazloženje:

Možda bi se cijeli svijet u ovom trenutku morao upitati: što je s tim našim poštenjem, i gdje je ono danas? U vremenu kada su na djelu pohlepa, požuda, prisila, pomama (da ostanemo samo pri riječima koje počinju sa slovom „p“, kao „puška“),  nije li to pitanje poštenja, nekako baš pitanje svih pitanja?

Boris Liješević, autor projekta „Čuvari tvog poštenja“ i cijeli ansambl Gradskog pozorišta Podgorica, upravo to pitanje postavljaju u središte  svoje predstave. I ono što odmah valja istaknuti, postavljaju ga tako da ga provjeravaju,  isključivo i samo – na svojim vlastitim primjerima, na svojim izobličenostima. Naime, svaki sudionik ovog  teatarskog djela,  istražuje ostatke vlastite ljudskosti unutar vlastitog doma, svog sokaka, unutar samoga sebe. U tome je prva neprocjenjiva vrijednost ove predstave. Nadalje,  istražuju ih oni pojedinačno, ali i svi zajedno, duboko, odgovorno, s temeljitom preciznošću. A opet, njihova je predstava nepojmljivo jednostavna, iskrena i skromna. To je naime svijet neobične scenske poezije.

2. NAGRADA ZA NAJBOLJE GLUMAČKO OSTVARENJE na dvanaestom Festivalu mediteranskog teatra Purgatorije 2017. godine, jednoglasno se dodjeljuje se glumici: JELISAVETI SEKI SABLIĆ

za ulogu:  gospođe Frole  u kazališnoj predstavi „Tako je (ako vam se tako čini)“– Jugoslovenskog dramskog pozorišta iz Beograda – Srbija

Obrazloženje:

Luigi Pirandello, jedan od nezaobilaznih autora naše prošlosti i sadašnjosti, znao bi reći: „Život se ili živi ili promatra. „  Jelisaveta Sablić, na njegovu sreću, dodala je piscu još jedan glagol, glagol: voljeti.  A potom je i u cijelosti demantirala tu njegovu rečenicu. Jelisaveta Sablić naime živi život, promatra ga i voli. I sve to uspjeva na pozornici. Neprocjenjivi su udisaji i izdisaji, to jest, otkucaji njezina srca. Kao i jedva primjetna zgrčenost njezinih ruku.  Ili ritam u kojem hoda na sceni.  Pa Jelisavetine tišine. I napokon, neprocjenjiva je emotivna snaga i istodobna samozatajnost svake izgovorene riječi, koju izgovara Seka Sablić. Koliko samo istine, usuprot pirandelizmu,  koliko istine struji i oslobađa se iz te male žene, s tako velikom, golemom, eruptivnom energijom. Ona je, sama po sebi, autentičan emotivan  doživljaj.

Lik Gospođe Frole u predstavi „Tako je (ako vam se tako čini)„ Jugoslovenskog dramskog pozorišta, javlja se iz jedne druge stvarnosti. Iz one koja nas jedina danas može spasiti. Iz one koja možda može, djelovati na našu stvarnu stvarnost. Javlja se, naime, iz jedinstvenog svijeta  umjetnosti.

3. NAGRADA ZA GLUMAČKU BRAVURU na dvanaestom Festivalu mediteranskog teatra Purgatorije 2017. godine, dodjeljuje se jednoglasno glumici: DUBRAVKI DRAKIĆ za ulogu profesorice glazbenog odgoja   u kazališnoj  predstavi „Čuvari tvog poštenja“ u produkciji Gradskog pozorišta iz Podgorice – Crna Gora

Obrazloženje:

Biti pošten danas u životu spada u rijetkost. Mogli bismo reći spada u bravuroznost. Ali igrati poštenje na pozornici, pozitivan  lik od početka do kraja predstave, lik okružen svim mogućim likovima koji vrve različitim oblicima nepoštenja, laži i prevare, i ustrajati u tome, štoviše, razvijati to stanje u sebi i oko sebe, sve dublje, sve dalje, - e to doista spada u glumački podvig! To je bravurozno. A upravo je to učinila Dubravka Drakić u ulozi razrednice, u predstavi „Čuvari tvog poštenja“, Gradskog pozorišta Podgorica.  Dubravka Drakić pokazala je kako se može na sceni „umjesto obožavanja pepela održavati vatra“. Pokazala je vatru, zaboravila je na pepeo. I to je uspjela s glumačkim iskazima tako zvanog minimalizma. Naime,  jednostavno i iskreno.

4. SPECIJALNA NAGRADA za umjetničko dostignuće na Ddanaestom Festivalu mediteranskog teatra Purgatorije 2017. godine jednoglasno se dodjeljuje: kazališnoj predstavi MAGBET  u produkciji  Bitef  teatra iz Beograda, Srbija i Centra za kulturu Tivat, Crna Gora

Obrazloženje:

Inovacija predstave „Magbet“ Centra za kulturu Tivat i Bitef Dance Company nije u tome što isključivo jezikom koreografije želi predstaviti publici velika djela svjetske književnosti. To isto istražuju i brojne slične kompanije u regiji, u svijetu. Inovacija ove izvedbe krije se u onome – kako koreograf Miloš Isailović neverbalnom komunikacijom propitkuje motive Shakespeareove tragedije. On naime ne želi sve, ni puno, ni odmah. On se ne bahati u susretu s velikim djelom. On samo izabire priču o borbi dvoje ljudi prožetih bolesnom željom za moći. U svijetu koji je nestvaran,  uslijed tolikog  mraka, ludila i kajanja, u svijetu vještičjeg kuhanja krvi i zavjera. Isailoviću ograničenost govornom situacijom upravo pruža neograničene mogućnosti pri kreiranju onog mutnog, nerazjašnjivog, intuitivnog u nama, onog što se zbiva između noćne more i jutarnjeg buđenja. Time cijela ekipa „Magbeta“ stvara trenutak iznenadnog, očaravajućeg susreta, ali i susreta sa samima sobom, pa tako i s nama u gledalištu.

 

Obrazloženja napisala predsjednica žirija Mani Gotovac.

Žiri:

Mani Gotovac, predsjednica žirija

Tanja Bošković, član

 Zoran Živković, član

Kazališnu nagradu  «Ivana Tomičić» koju dodjeljuje Centar za Kulturu Tivat, za 2017. godinu dobio je Vojislav Kaluđerović, organizator Kulturnog programa, za izuzetan doprinos u razvoju kazališnog  izraza.