Mozaik Ede Murtića u crkvi svetog Eustahija u Dobroti

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Srijeda, 12. travnja 2017. - 12:29
Autor: 

Hrvatski je suvremeni slikar Edo Murtić u svetištu crkve svetog Eustahija u Dobroti izradio zidni mozaik s temom: »Hvala tebi Bože što sam bio na ovom svijetu« , s centralnim motivom Uzvišenja Svetog Križa. Mozaik potvrđuje važnost kulta Svetog Križa u crkvi, a dva križa u centralnom dijelu kompozicije imaju posebno simboličko značenje. O tome je već bilo riječi u jednoj od prijašnjih emisija Bokobrana kada je gostovao sadašnji župnik don Pavao Medač.
Mozaik su naručili mostarski franjevci da bi kasnije otkazali narudžbu, a Edo Murtić ga je potom u izmijenjenom obliku izradio inicijativom i u suradnji s tadašnjim župnikom don Brankom Sbutegom (od 1988. do 1990. godine).
Više o slikaru Edi Murtiću i njegovu dobrotskom mozaiku u ovom Bokobranu govore dvoje uglednih hrvatskih stručnjaka za suvremenu umjetnost koji su zaposleni na Institutu za povijest umjetnosti u Zagrebu. Najprije dr. sc. Sandra Križić Roban predočava slikarstvo Ede Murtića u kontekstu suvremene hrvatske umjetnosti, kao i svoje viđenje dobrotskog mozaika. Zatim akademik Tonko Maroević govori kako o slikarstvu Ede Murtića i mozaiku tako i o samom naručitelju, nekadašnjem dobrotskom župniku, meceni i dobrom poznavatelju umjetnosti, ali i pjesniku, pokojnom don Branku Sbutegi.

Emisiju poslušajte u audiozapisu:

Audio: 
Bokobran 12.4.2017.