"Koncert za violinu i orkestar u G-duru"

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 07. kolovoza 2014. - 10:21
Autor: 

Pod pokroviteljstvom Austrijskog veleposlanstva i grada Insbruka na 13. Don Brankovim danima muzike, večeras će u katedrali svetog Tripuna u 21 sat violinistica Lidija Bajić održati koncert pod nazivom "Koncert za violinu i orkestar u G-duru", Jozefa Hajda, uz pratnju Festivalskog orkestra KotorArt-a kojim će dirigirati Elizabet Atl iz Austrije.

Lidija Bajić, violinistica, prvi puta je na međunarodnom natjecanju pobijedila sa samo osam godina, i od tada je osvajala brojne prve nagrade. Godine 1998, kao šesnaestogodišnjakinja, postala je pobjednica Evrovizije mladih muzičara i dobila titulu „Evropskog muzičara godine“. Redovito održava resitale i nastupa kao solistkinja s orkestrima u vodećim koncertnim dvoranama svijeta. Koncertne turneje u Japanu, Kini, Rusiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Južnoj Koreji, Južnoafričkoj Republici, Argentini, Brazilu i Velikoj Britaniji obilježili su saradnju s najznačajnijim orkestrima i dirigentima, kao što su Lorin Mazel i Vladimir Fedosejev, filharmonije Njujorka, Sankt Peterburga, Tokija, Bečki simfonijski orkestar, Francuski nacionalni orkestar. Godine 2002. bila je gošća na turneji slavnog tenora Andree Bočelija, po pozivu dirigenta Lorina Mazela, a naredne godine sudjelovala je na proslavi desetogodišnjice glazbenog događaja „Pavaroti i prijatelji“ u Modeni (Italija). Prvi kompakt-disk snimila je 2008. za izdavačku kuću „Dojče Gramofon“.

Elizabet ATL, dirigentica, prvo je studirala klavir na Visokoj muzičkoj školi u Beču, a zatim dirigovanje kod profesora Dž. Mura u SAD-u, M. Gilena u Salcburgu i L. Hagera u Beču. Debitovala je 1998. godine, dirigirajući Mocartovu operu Figarova ženidba u Narodnoj operi u Beču, a ubrzo potom postala je dirigentica u Velikom teatru Liseu u Barceloni, gdje je izvodila širok repertoar, uključujući opere Turandot (Pučini), Bal pod maskama (Verdi), Lučija od Lamermura (Doniceti). Nakon uspješnog izvođenja Čarobne frule (Mocart) 2003. postala je članica ansambla bečke Narodne opere, gdje je tokom narednih godina proširila svoj repertoar iz oblasti opere, operete i baleta. Još od 1999. gostujuća je dirigentica brojnih europskih orkestara, kao što su Luksemburška filharmonija, Orkestar Njemačke opere Berlina, Brandenburški simfoničari, Simfonijskog orkestra Miluza (Francuska), Orkestra „Tonkünstler“ Donje Austrije i dr. Tokom 2011. i 2012. godine ostvarila je uspješnu suradnju s Crnogorskim simfonijskim orkestrom.