Luka Šulić prvim solo albumom najavljuje izvanredan glazbeni projekt

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 25. rujna 2019. - 9:29
Autor: 

 Istaknuti hrvatski violončelist Luka Šulić, koji je svjetsku slavu stekao kao dio dua 2Cellos, najavio je prvi samostalni album "Vivaldi-Četiri godišnja doba", na kojemu će kao prvi glazbenik u povijesti odsvirati Vivaldijeva "Četiri godišnja doba" za solo violončelo.

"Luka Šulić jedan je od glazbenika koji uživaju najviše poštovanje na međunarodnoj glazbenoj sceni radi svoje virtuoznosti i strasti koju prenosi na svakom svojem nastupu. Nakon sedam godina svjetskih turneja s 2Cellos, Šulić se vraća klasičnim korijenima i to sa svojim prvim samostalnim albumom za Sony Classical, 'Vivaldi-Četiri godišnja doba'", stoji u priopćenju diskografske kuće Menart. Album, koji će biti dostupan od 25. listopada, najavljen je kao dramatična interpretacija jednog od najslavnijih djela klasične glazbe i prvi kompletni album popularnog ciklusa baroknih koncerata koji su aranžirani za violončelo. Na snimanju albuma Šuliću se pridružio prestižni Orkestar iz Rima Archi dell' Academia di Santa Cecilia, pod dirigentskom palicom maestra Luigija Piovana.

Luka Šulić (1987.) glazbeno obrazovanje počinje već u dobi od pet godina s ocem čelistom, koji mu je bio prvi učitelj. Na Muzičku akademiju Sveučilišta u Zagrebu upisao se kako bi usavršio svoju tehniku. Školovanje prvo nastavlja u Beču, a kasnije na prestižnoj Royal Academy u Londonu.

Cijenjen zbog svoje tehnike i virtuoznosti, ubrzo je postao jedan od najpopularnijih mladih, klasičnih glazbenika koji je kao solist svirao u najznačajnijim klasičnim kazalištima širom svijeta, izvodeći komornu glazbu i suvremene skladbe u pratnji renomiranih svjetskih orkestara, kao što su Varšavska filharmonija, Deutsche Radio Philarmonie, Austrijski komorni orkestar, Ruski simfonijski orkestra i mnogi drugi.

S Vivaldijeva "Četiri godišnja doba" Šulić u Lisinskom 5. veljače 2020.

Godine 2009. osvojio je posebnu nagradu na Međunarodnom natjecanju Lutoslawski u Varšavi, a 2011. nastupio je u dvorani Wigmore u Londonu, osvojivši nagradu Royal Academy of Music. Iste godine zajedno s prijateljem i kolegom Stjepanom Hauserom osnovao je 2Cellos, koji je vrlo brzo postao novi planetarni fenomen crossovera, zahvaljujući senzacionalnim interpretacijama i aranžmanima poznatih rock i pop pjesama.

Nakon što je posljednjih nekoliko godina nastupao u najvećim arenama i dvoranama diljem svijeta, od Royal Albert Halla u Londonu, Arene u Veroni, slavne Sydneyske Opere do Radio City Music Halla u New Yorku i mnogim drugima, pored 2Cellos projekta, Luka je odlučio započeti svoj novi projekt posvećen najutjecajnijim stranicama povijesti klasične glazbe, remek djelu "Četiri godišnja doba" Vivaldija u koje se zaljubio još u djetinjstvu i koje je pripremao više od dvije godine u originalnoj verziji za violončelo i orkestar.

"Četiri godišnja doba iznimno je zahtjevno djelo za violinu, a kamoli za violončelo, stoga je ovo za mene bio dug i težak proces. Pripremao sam se dvije godine, malo po malo, dio po dio. Nadam se da će slušatelji na kraju osjetiti jednako uzbuđenje koje sam ja osjećao stvarajući ovaj album i kreirajući Vivaldijevo remek djelo za violončelo po prvi puta u povijesti", poručio je Šulić.

Svoj će novi projekt predstaviti na turneji koja uključuje i koncerte u Ljubljani, Beogradu te Zagrebu, gdje će održati koncert 5. veljače 2020. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

(Hina)