Kazališna predstava "Moj muž" na Purgatorijama

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 25. kolovoza 2024. - 9:22
Autor: 

Kazališna predstava “Moj muž”, osma natjecateljska predstava u ovogodišnjoj selekciji, koju je po tekstu Rumene Bužarovske režirala Nela Vitošević, bit će izvedena na Ljetnoj pozornici u Tivtu u nedjelju, 25.8., s početkom u 21.00 h, u okviru Festivala mediteranskog teatra Purgatorije. Ova kazališna predstava rađena je u produkciji Dramskog teatra iz Skoplja.

"Dramska struktura pozorišne predstave "Moj muž" izgrađena je od dva isprepletena materijala, odnosno dramatizacije šest kratkih priča (Juha, Prazno gnezdo, Preljubnik, Osmi mart, Geni i Lile) i dokumentarnog materijala. Radnje/situacije pripovijetki Bužarovske, kao i dokumentarni dio (monolozi autorke), tematski su čvrsto povezani sa klimom i vremenom u kome se dešavaju, a da se ne zasnivaju na dnevnopolitičkim aktuelnostima. Kratke priče i autorski monolozi imaju za cilj da podstaknu prevazilaženje stereotipa i predrasuda i otvoreno insistiraju na sukobu tradicionalnog i savremenog. Sada, danas, još uvijek moramo da se suočimo sa sadašnjošću revizijom prošlosti".

U predstavi igraju Sara Klimoska, Emilija Micevska, Natalija Teodosieva, Sanja Arsovska, Trajanka Ilieva-Veljić, Igor Angelov, Filip Trajković i Ismet Šabanović.