"VLADO GOTOVAC - MOJ SLUČAJ"

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 16. kolovoza 2013. - 9:43
Autor: 

U Domu kulture "Josip Marković" u četvrtak izvedena je monodrama "Vlado Gotovac - Moj slučaj", u produkciji Glumačke družine Histrion – Zagreb. Predstava je nastala po zapisima i stihovima Vlade Gotovca, istaknutog hrvatskog političara, novinara, pjesnika, filozofa i humanista. Predstavu je režirao Boris Svrtan, koji je ujedno i glumi.
Organizator i pokrovitelj ovog kulturnog događaja je bilo Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore i Hrvatska građanska inicijativa.
U monodrami je korišten izbor iz Gotovčevih zapisa i stihova koje je prije petnaestak godina priredio spisatelj Čedo Prica.

Predstava "Moj slučaj" obuhvaća zgode odrastanja Vlada Gotovca, a prikazuje i njegovu cijeloživotnu borbu za raznolikost, nasuprot ograničavanju i ujednačavanju u svim sferama života.
U svojim zapisima i sthovima Gotovac poziva na elementarnu moralnost, ljudsku odgovornost, uljuđenost i hrabrost, te svakodnevnu ljubav prema čovjeku, bližnjima i daljnjima.
Vladimir "Vlado" Gotovac rođen je u Imotskom 1930. godine, a umro je 2000. u Rimu. U Zagrebu je završio klasičnu gimnaziju i diplomirao na Filozofskom fakultetu. Počinje objavljivati 1952., od 1955 do 1972. radio je kao novinar i urednik, a od srpnja do prosinca 1971. glavni je urednik Hrvatskog tjednika, novina Matice hrvatske. Zbog zastupanja hrvatskog nacionalnog pokreta 1972. je uhićen i osuđen na četiri godine zatvora koje je izdržao u Staroj Gradiški. Zabrane javnog istupanja nije se pridržavao ni nakon zatvora, te je ponovno osuđen 1981., na dvije godine zatvora koje je odslužio u Lepoglavi.
U javni se život vraća potkraj 1980-ih, a 1990-ih je u tri mandata bio predsjednik Matice hrvatske. Jedan je od utemeljitelja HSLS-a S manjinskom skupinom u stranci 1997. osniva novu Liberalnu stranku kojom predsjeda. Biran je zastupnikom u Saboru 1992., 1995. i 2000., a na izborima 1997. kandidirao se za predsjednika Republike.
Boris Svrtan član je ansambla Dramskog kazališta Gavella od 1989. godine, a tijekom angažmana u matičnoj kući do sada je ostvario oko četrdeset uloga te dvadesetak uloga u ostalim kazalištima, snimio nekoliko televizijskih serija i nekoliko filmova te nekoliko desetaka radio-drama. Autor je dviju dramatizacija, pisac dva satirička kazališna komada i redatelj tri predstave.