Izložba slika Gordane Tomić u Portu Montenegru

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 31. svibnja 2017. - 8:50
Autor: 

Nakon omaža najhrabrijoj ženi Berti fon Sutner, prvoj ženi koja je dobila Nobelovu nagradu za mir, i izložbe talijanske fotografkinje Tine Modoti, art sezona posvećena snažnim svjetskim ženama, u nautičkom naselju Porto Montenegro se nastavlja - izložba slika beogradske umjetnice apstraktnog ekspesionizma Gordane Tomić, pod nazivom Sakura će ponovo cvati, bit će svečano otvorena u petak 2.6.,  s početkom u 20:00h u Zbirci pomorskog nasljeđa.

Apstraktni radovi velikih formata iz Gordanine recentne faze stvaralaštva, plod su inspiracije zen literaturom i kulturom Japana, a izlagani su diljem svijeta, najviše u SAD-u, Aziji, Srbiji i najzad u Crnoj Gori. Premijerno na ovoj izložbi biće prikazana najnovija djela iz potpuno novog ciklusa slika Sva su mora moja, kojim umjetnica simbolično prikazuje širinu svojih istraživanja i globalni karakter umjetnosti. Snažna, optimistična poruka, koju nosi poetski naslov ove izložbe ima filozofski koncept, i metaforički, duhovno i kulturno transponira  u čudnovati svijet drevnih mudrosti Dalekog Istoka.

Gordana Tomić, umjetnica koja miri suvremeno i moderno s  autentičnostima svojih crnogorskih korijena, donosi izložbu najsličniju svojoj ličnosti. Ponos, skromnost, hrabrost, požrtvovanost i iskrenost - vrijednosti su koje se mogu predstaviti i izazovnim raskošnim koloritom. Sjevernjačka snaga karaktera, dosljednost i filozofska promišljenost, a topla i umirujuća mediteranska senzualnost dvojako vladaju - i Gordaninim djelom i postavkom izložbe, objedinjujući se u nazivima slika kao u porukama, koje su na početku 21. st., podsjetnik na ono što jesmo - u genima.

Ova umjetnica djeluje jednom čistom i direktnom estetikom, apstraktno-asocijativnog stila, njezine slike su solarnog karaktera, ambijentalne i vibriraju mirom.

Crnogorska publika i gosti, ljubitelji suvremene umjetnosti imat će priliku da pored ciklusa slika Sakura, koji nas i dalje vodi kroz zen slikarstvo i spomenutog Sva su mora moja, uživaju i u selekciji slika iz trećeg ciklusa Umeće mira, koji je posljedica svega prethodnog, a prisutan je kao suština - istakla je povjesničarka  umjetnosti Biljana Jotić, recezentica kataloga izložbe. U njezinom  umijeću kolorističkog poteza nesvjesno traži likovnu estetiku kojom bi mogla da predstavi spoj potpune i cjelovite Zen filozofije i sopstvenog iskustva. U trenucima stvaranja  prepušta se izuzetnoj emociji koja je suštinski pokreće, a spajajući je sa misaonim trenucima teži cjelovitosti i miru. 

Gordanine slike su prostori sretnog prebivanja, ističe likovni kritičar Dragan Jovanović Danilov, dok Dejan Đorić naglašava da ona vraća zaboravljenu estetiku u domaću apstrakciju.