KUD „Sv. Juraj“ Draganić - posjet HNV – u i koncert u Baru

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 07. kolovoza 2023. - 11:07
Autor: 

Članovi KUD „Sv. Juraj“ Draganić boravili su prethodnih dana u Boki kotorskoj.  U subotu, članovi su posjetili Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore te se susreli s predsjednikom Vijeća Zvonimirom Dekovićem, koji im je nešto više rekao o radu i aktivnostima hrvatske zajednice u Crnoj Gori, kao i o Domu kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi. Pored gospodina  Dekovića, goste  su dočekali i generalna konzulica Generalnog konzulata RH u Kotoru Jasminka Lončarević, predsjednik HGI –ja Adrijan Vuksanović, kao i dopredsjednik HGI –ja  Ilija Janović.

Koncert KUD-a ,, Sveti Juraj“ iz Draganića održan je u nedjelju, u kripti  konkatedrale sv. Petra u Baru. Prisutni su imali priliku uživati u bogatom kulturnom programu, koji njeguje folklornu tradiciju draganićkog i karlovačkog kraja.

Kulturno umjetničko društvo „Sv. Juraj“ Draganić nositelj je kulturnog rada u Općini Draganić (RH). Prema povijesnim dokumentima Društvo je nastavljač  traga prijeratnih smotri «Seljačke sloge», a vuče korijene iz davne 1934. god. Od 1991. god. Društvo nosi naziv zaštitnika župe Draganić – Sv. Jurja, čija crkva s brijega nadgleda 14 sela današnje Općine Draganić. Društvo čuva od zaborava izvorne običaje, ples i pjesmu draganićkog seljaka te istražuje, prikuplja i obnavlja veliko i specifično bogatstvo draganićke narodne nošnje koja se u potpunosti razlikuju od nošnji okolnih područja zahvaljujući Plemenitoj općini Draganić koja je povijesno funkcionirala kao zasebna cjelina temeljena na pravima povelje Bele IV iz 14. st.  Pored navedenih aktivnosti u očuvanju folklora svojeg mjesta, Društvo uvježbava i izvodi i koreografirani folklor drugih krajeva Hrvatske, te redovito nastupa na svim prigodnim manifestacijama u Draganiću i okolici te na  smotrama i festivalima od županijskog do državnog i međunarodnog karaktera. Osim folklornih nastupa Društvo istražuje bogatu tradicijsku baštinu draganićkog kraja, organizator je izložbi tematski posvećenih tradicijskoj kulturi  i  revija narodnih nošnji draganićkog kraja. Zahvaljujući takvom pristupu u registar kulturnih dobara RH upisano je umijeće izrade draganićkog puranca (grančice koja se na cvjetnicu nosi u crkvu), a trenutno se u Društvu radi na pripremi izdanja Draganićkog rječnika s ciljem zaštite draganićkog govora. Danas Društvo okuplja preko 120 aktivnih članova koji djeluju kroz folklornu sekciju, folklorni zbor i orkestar, tri tamburaške sekcije, dvije dječje folklorne sekcije, dramsku sekciju i izdavačku sekciju.

Za svoj rad Društvo je zavrijedilo:
 javno priznanje Općine Draganić 2003. i 2010. god.
– javno priznanje Skupštine Karlovačke županije za 2003. i 2008. godinu,
– zlatnu plaketu Hrvatskog sabora kulture 2004. god. i 2009. god. za 75.  obljetnicu rada i postojanja