Svečano otvorene jubilarne V. Hrvatske svjetske igre u Zagrebu

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 26. srpnja 2023. - 18:00
Autor: 

„Jedno je srce, jedna je Hrvatska!“

Najveće je to amatersko športsko natjecanje na kojem sudjeluje oko 900 Hrvata i njihovih potomaka iz 26 zemlje svijeta, koji se natječu u 14 sportova. Natjecanja će se održavati na sportskim terenima u Zagrebu a sudionici će imati i popratni edukativno-zabavni sadržaj, sve s ciljem povezivanja mladih Hrvata u domovini i izvan nje te kroz športska i kulturna druženja poticanja njegovanja hrvatskog identiteta, povratka u domovinu i buduća gospodarska ulaganja u RH.

Svečano otvorenje svojim dolaskom su uveličali izaslanik premijera Republike Hrvatske i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i saborska zastupnica Zdravka Bušić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić,  župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba i pročelnik gradskog Ureda za obrazovanje, sport i mlade Luka Juroš, te brojni drugi predstavnici javne uprave i uglednici iz športskog, društvenog i kulturnog života.

Prije pozdravnih govora visokih uzvanika nazočnima se u ime organizatora obratio v.d. predsjednika Hrvatskog svjetskog kongresa Igor Lacković iskazujući zahvalnost svima koji su omogućili održavanje ovih jubilarnih V. Hrvatskih svjetskih igara od pokrovitelja, partnera do sudionika.

 Pokrovitelji Igara su  Vlada RH – Ministarstvo turizma i sporta i Središnji državni ured za Hrvate izvan RH, a partneri su: Grad Zagreb, Hrvatska matica iseljenika, Hrvatska turistička zajednica, Hrvatska gospodarska komora, Hrvatski olimpijski odbor i Hrvatska radiotelevizija a projekt podržava i Turistička zajednica grada Zagreba.

Svečanom otvorenju prethodila je sveta misa u Crkvi sv. Mati Slobode na Jarunu koju je za sve sudionike Hrvatskih svjetskih igara predvodio kardinal Vinko Puljić.

Cijeli projekt krasi jedna posebna emocija sinergije domovinske i iseljene Hrvatske koja opravdava slogan Igara „Jedno je srce, jedna je Hrvatska!“.

Tekst: Snježana Radoš; Foto: G.I.TEPEŠ