Zagreb: svečano zatvorene 3. hrvatske svjetske igre

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 28. srpnja 2014. - 11:32
Autor: 

Dodjelom medalja pobjednicima i pobjedničkim momčadima u subotu 26.srpnja u Zagrebu su zatvorene 3. hrvatske svjetske igre koje su se održavale od 21. do 26. srpnja. Na ovogodišnjim hrvatskim igrama nastupilo je oko 800 natjecatelja iz 25 zemalja, uglavnom potomaka hrvatskih iseljenika. Zajedno s mladim natjecateljima, u Zagrebu je zbog igara boravilo više od 2,500 ljudi.
Medalje pobjednicima uručili su zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i Milan Bošnjak, izaslanik predstojnice Držanoga ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Darije Krstičević.
Zagrebački gradonačelnik zahvalio je sudionicima na boravku u glavnom gradu "Dok je iseljenih i domovinskih Hrvata bit će i Hrvatske", poručio je Bandić.
Direktor Hrvatskih svjetskih igara Željko Batarilo ocijenio je kako je tijekom šestodnevnoga druženja i natjecanja do punog izražaja došlo geslo igara "jedan narod jedno srce". Istaknuo je kako će odličja i medalje sudionicima biti uspomena lijepoga provoda u Hrvatskoj.
Po Bošnjakovim riječima, sudionici igara ostvarili su svojim dolaskom kontakt s domovinom svojih predaka. "Ovih smo dana predstavljali jedinstveno hrvatsko nacionalno biće", rekao je Bošnjak.
Na igralištu NK. Zagreb odigrana je humanitarna utakmica za Gunju koju su odigrale humane zvijezde Hrvatske protiv ekipe Hrvatskih svjetskih igara! Gradonačelnik Milan Bandić i glasnogovornica Državnog ureda za Hrvate izvan RH Žana Ćorić izveli su početni udarac na utakmici koju je sudio ravnatelj Igara Željko Batarilo! Pobijedile su Zvijezde rezultatom 10:6! Za ekipu Humanih zvijezda Hrvatske koju je predvodio kapiten Zvonimir Soldo zaigrao je i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras, dok smo u poluvremenu utakmice naišli na glumca Slavena Knezovića i savjetnika predsjednika Josipovića za sport Branka Tušeka!

Posljednjeg dana većina sudionika trčala je utrku "Svi trčimo" za HSI na 2 kilometra, a oni nešto izdržljiviji na 6! Nije se marilo za pobjednika.

Na 3. Hrvatskim svjetskim igrama u Zagrebu, ekipa iz Crne Gore osvojila je pet odličja.
U boćanju, natjecatelj Anton Petković sa Dejanom Petkovićem osvojio zlatno odličje a u disciplini pojedinačno srebro. U preciznom izbijanju, naši najecatelji su osvojili: srebrnu medalju - Darko Slovnikar i bronzanu - Dejan Petković.
Anton Cankar osvojio je bronzanu medalju na 50m slobodno.