Sinjska alka 8. kolovoza uz epidemiološke mjere

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 12. srpnja 2021. - 20:17
Autor: 

Ovogodišnja Sinjska alka održat će se 8. kolovoza u skladu s epidemiološkim mjerama, a pripreme za nju odvijaju se po planu, istaknuto je u ponedjeljak na sastanku župana splitsko-dalmatinskog Blaženka Bobana  s vodstvom Viteškog alkarskog društva (VAD).

"Zahvaljujući splitsko-dalmatinskoj županiji i predsjedniku Vlade Andreju Plenković mi smo osigurali sredstva za nesmetano održavanje ovogodišnje Sinjske alke", izjavio je nakon sastanka predsjednik VAD-a Stipe Jukić.

Po njegovoj procjeni, uz epidemiološke mjere, ove će godine na trkalište Alke moći ući i do pet tisuća gledatelja, no da bi netko ušao na trkalište mora zadovoljiti uvjete.

"Uvjeti su da je posjetitelj cijepljen to jest da ima covid putovnicu ili (dokument) da  je u zadnjih šest mjeseci prebolio infekciju ili da ima negativan  PCR test 72 sata prije alkarskih natjecanja," pojasnio je Jukić.

Hrvatska viteška igra Sinjska alka održava se svake godine u spomen pobjede sinjskih vitezova nad višestruko brojnijom osmanlijskom vojskom koja je 1715. opsjedala Sinj te u slavu Gospe koja je prema vjerovanju tada spasila grad. 

Sinjska alka je 15. studenoga 2010. upisana na UNESCO-v popis nematerijalne svjetske baštine u Europi.

(Hina)