Predavanje o glagoljici održano u Zagrebu

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Petak, 10. studenog 2017. - 11:51
Autor: 

,,Tragovi glagoljice u Boki kotorskoj" naziv je predavanja umirovljene profesorice Ljubice Štambuk, održanog 8. studenoga  u Zagrebu. Predavanje je održano u  Dvorani II Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta u Zagrebu u  organizaciji Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore i Nadbiskupijskoga pastoralnog instituta iz Zagreba, a uz pokroviteljstvo  Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske.

Predavanje je održano u sklopu projekta  ,, Hrvatska glagoljaška baština" koji već sedmu godinu za redom organiziraju Društvo prijatelja glagoljice i Nadbiskupijski pastoralni institut  pod visokim pokroviteljstvom Staroslavenskoga instituta, Katedre za staroslavenski jezik i hrvatsko glagoljaštvo Odsjeka za

kroatistiku Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Instituta za ekumensku teologiju i dijalog Juraj Križanić Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Pored brojnih gostiju  predavanju je nazočila Dubravka Severinski iz Središnjega državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske,  urednik „Hrvatskog slova“ Stjepan Šešelj te  predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Moderatorica večeri bila je Kristina Repar, ispred Društva prijatelja glagoljice.

Predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković pozdravio je sve nazočne te izrazio zadovoljstvo svojim dolaskom i što se, nakon Tivta i Zadarske županije, predavanje o glagoljici na tlu Boke kotorske  održava i u Zagrebu.

Nakon predavanja su  uslijedila pitanja gospodinu Dekoviću na temu Hrvata u Boki i njihova djelovanja, kao i o  radu hrvatskih udruženja na tom području.

Nakon formalnoga dijela večeri druženje je nastavljeno na domjenku koji je organiziralo Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore.