Predavanje o tragovima glagoljice u Boki održano u Zagrebu

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 12. listopada 2023. - 15:14
Autor: 

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore i Društvo prijatelja glagoljice iz Zagreba  nedavno su u Donjoj Lastvi organizirali predavanje  pod nazivom „O Parčiću i tragovima glagoljice u Boki kotorskoj“.

Predavači su  bili prof. Darko Žubrinić, predsjednik i Mirna Lipovac, tajnica Društva prijatelja glagoljice.

 Društvo je osnovano 22. veljače 1993., točno na 510. obljetnicu znamenitog Hrvatskog prvotiska.

 Predavanje Parčićev misal i glagoljica u Boki kotorskoj   održano je sinoć   i u Zgrebu, a nazočio je i  predsjednik HNV -a Zvonimir Deković, kao i crnogorski književnik Miraš Martinović.

 Gospođa Lipovac približila nam je rad  Antuna Parčića, hrvatskog kanonika, leksikografa, glagoljaša, profesora… Gospođa   Lipovac  je istakla  rad i trud Antuna  Parčića, u vremenu, koje mu možda nije uvijek bilo sklono.

 Ponekad nismo svjesni kulturnog bogatstva oko nas te smo sinoć   imali priliku čuti od  prof. Darko Žubrinić  nešto više  o tragovima glagoljice u Boki…, o glagoljici don Jurja Pinezića u Gornjoj Lastvi, kao i o Nikoli Modruškom, zapisu don Franceska Frančića, o pismu Antuna Tripkovića, o glagoljicom pisanim listovima iz 12. st u Kotoru, o  biskupima glagoljašima rodom s kotorskog područja, Kotorski dekanat, Peraški, Hercegnovski…, samo su neke od tema o kojima je govorio prof. Žubrinić. Gospodin Žubrinić  i u Zagrebu podsjeća i na značaj,  nažalost preminule,  prof. Ljubice Štambuk, koja je rođena u Perastu i koja je bila aktivna članica Društva.

 Društvo prijatelja glagoljice iz Zagreba ove je godine obilježilo 30 godina djelovanja. Društvo je osnovano 22. veljače 1993., točno na 510. obljetnicu znamenitog Hrvatskog prvotiska (1483). Društvo je oformilo mješoviti pjevački zbor ,, Bašćina“ , koji redovito sudjeluje u glagoljičkoj Misi u samostanu sv. Franje Ksaverskog u Zagrebu, izdaje časopis Bašćina koncem svake godine, elektroničko mjesečno glasilo Novosti, održava Glagoljaški kutak u Knjižnici Bogdana Ogrizovića, organizira predavanja, tribine, tečajeve. Njihova je misija zaštita i afirmiranje glagoljice i glagoljaške tradicije.