Potres pogodio Zagreb

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 16. rujna 2015. - 9:44
Autor: 

Zagreb je u večernjim satima pogodio potres. Prema prvim podacima jačina je bila 3,2 po Richteru no Geofizički odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta je kasnije izvijestio da je jačina bila 2,9. 

- Večeras, 15. rujna, 2015. u 20 sati i 41 minutu seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su umjereno jak potres s epicentrom na području grada Zagreba. Magnituda potresa iznosila je 2.9 prema Richteru, a intenzitet u epicentru IV-V (četiri do pet) stupnjeva Mercalli-Cancani-Siebergove ljestvice. Potres se osjetio na širem gradskom području - objavio je gfz.hr.  

Epicentar je bio pet kilometara zapadno od Zagreba odnosno šest kilometara istočno od Ježdovca. Potres je bio na dubini od dva kilometra, javlja EMSC.

Neki dijelovi grada ostali su bez struje: Jakšićeva ulica, Petrova ulica, Sigečica, Voćarska ulica, Posilovićeva ulica, te Japranska ulica.

Iz HEP-a dodaju kako su ekipe poslane na teren i da se kvarovi na mrežnoj opskrbi električnom energijom otklanjaju. Riječ je o osam trafostanica koje su ispale iz sustava opskrbe električnom energijom.

'Jako se zdrmalo. Mislili smo da će se sve srušiti'

Građani su prvo mislili da se radi o eksploziji jer se čula buka. Ljuljanje je trajalo oko tri sekunde. 

- Jako se zdrmalo. Mislili smo da će se sve srušiti. Skočili smo i htjeli izaći van iz kuće, ali smo ipak ostali doma kad smo vidjeli da se smirilo. Neki susjedi su mislili da je bila eksplozija - rekao nam je jedan čitatelj s područja Maksimira.

- Tresao se stol, prozori i vrata. U zgradi se prije udara čulo zavijanje pasa -  napisao je komentator na forumu CSEM-a.

'Ne želim ni pomisliti kako bi tek drhtalo na 6 po Richteru'

Neki su u šoku s malom magnitudom potresa.

- Samo 3,1 po Richteru, a tako je jako podrhtavalo? Ne želim ni pomisliti kako bi tek drhtalo da nas je pogodio potres od 6 po Richteru - napisala je jedna čitateljica.

- I ja na Pešči sam ga osjetila, prvo glasni BANG pa su vrata stana udarila i odmah nakon se cijeli stan zatreso lijevo-desno. Ostala sam šokirana. Mislila sam da je negdje nešto eksplodiralo - napisala je druga čitateljica.

- Ovo je bilo opako. Na ovaj način mi se kuća još nikada nije tresla. Bilo je vibracija i ljuljanja, ali u ove 2 sekunde sam mislio da će puknuti popola - napisao je jedan čitatelj.

Ne očekuju se velike štete

Vlada je objavila na Twitteru kako zasad nema informacija o šteti. 

Krešimir Kuk, dežurni seizmolog, kaže da od ovog potresa ne očekuju velike štete. 

- Eventualno neke starije kuće, kod njih bih se mogle pojaviti neke pukotine na žbuci. No, ovo nije jačina potresa koja bi trebala izazvati štetu - rekao je Kuk za 24sata.

U Seizmološkom zavodu objašnjavaju da su građani doživjeli taj potres jače nego što pokazuje tih 2,9 po Richteru zato što je bio odmah ispod samog grada. 

Kalinić smirivao Zagrepčane

Pavle Kalinić, pročelnik Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, obišao je u utorak navečer 15-ak mjesta u gradu i smirivao građane. Kazao je da su pacijenti u dosta bolnica, uključujući i KBC Zagreb i bolnicu u Petrovoj, u strahu izašli na ulice pa ih je uvjeravao da se mogu vratiti unutra.