Pelješac i Korčula i dalje gore

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 22. srpnja 2015. - 8:35
Autor: 

Požari na Korčuli i Pelješcu i dalje gore. Stotine vatrogasaca i vojska čitavu su se noć borili s plamenom stihijom, a otvoreni plamen još je uvijek vidljiv na više lokacija.
"Vatra još uvijek gori u Ponikvama, na nepristupačnom terenu u brdima, a otvoreni plamen je još uvijek i na Korčuli. Očekuje se skori dolazak kanadera", doznajemo iz županijskog centra 112.
U mjestu Pijavičino, u kojem se vatra tijekom jučerašnjeg dana opasno približila kućama, jutros više nema otvorenog plamena.
Nakon što je vatra jučer progutala dalekovode na više lokacija, bez struje su još danas dijelovi Trstenika i Pijavičinog.

Gasili čitavu noć


"Sve su snage u istom sastavu i dalje na terenu, gasili su cijelu noć i nastavljaju i tijekom današnjeg dana. Odradili su golem posao, ali još nije gotovo", napominju iz centra 112.

Jedan od  kapetana Canadaira CL-415 koji je gasio požar na Pelješcu, bojnik Ivica Markač rekao je kako su jučer zatekli doista prizore katastrofalnih razmjera.
„Davali smo sve od sebe kako bi što više kuća i objekata spasili i kad smo vidjeli kako uspijemo zaustaviti požar da ne zahvati kuće to nas je nosilo dalje. Veliki je dim, u nekim kotlinama jedva smo uspijevali ući, vatrena fronta je dugačka, požar se zbog vjetra prebacuje na druge lokacije. Ostajemo i dalje sa zračnim snagama i dajemo doista maksimum“, rekao je jučer Markač.

Kanaderi izbacili 4700  tona vode

Prema informacijama Državne uprave za zaštitu i spašavanje, s vatrenom stihijom na Pelješcu i Korčuli bori se oko 150 vatrogasaca, pripadnika svih vatrogasnih postrojbi s područja Dubrovačko-neretvanske županije, iz Splita, Šibenika i Zadra, uz pomoć 50 pripadnika Hrvatske kopnene vojske Oružanih snaga RH.

Dubrovačko-neretvanska županija je u suradnji s Gradom Dubrovnikom sinoć osigurala stotinjak sklopivih kreveta za premorene pripadnike vatrogasnih postrojbi na požarištima.

Na požarištu u  Smokvici u prva tri dana, od 18. do 20. srpnja, požar je gasilo 11 Canadaira CL-415, a ukupno su na požarištu proveli 42 sata izbacivši 780 vodenih bombi, odnosno oko 4700  tona vode.
Opožarena površina na oba požarišta premašuje preko 500 hektara, doznaje se iz DUZS-a.