'Noć istraživača' u petak u Zagrebu i Splitu

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 25. rujna 2014. - 10:25
Autor: 

Pod geslom "Istraživanje za inovacije, inovacije za javnost" u petak, 26. rujna, u Zagrebu i Splitu održat će se Noć istraživača u Hrvatskoj, manifestacija kojom se nastoji na zabavan način javnosti predočiti važnost znanstvenog istraživanja, a kod mladih povećati zanimanje za profesionalnu karijeru u znanosti.

Zagreb i Split već su dvije godine zaredom domaćini projekta koji ruši predrasude prema znanstveno-istraživačkoj zajednici, a koji se kao i u više od 300 gradova diljem Europe, održava zadnjeg petka u rujna u okviru Europske noći istraživača, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Osim što popularizira znanost, manifestacija predstavlja znanstvene projekte koji se provode u Hrvatskoj, a koji tek trebaju krenuti u provedbu.

Damir Kovačić iz Društva Znanost.org naglasio je kako se tom manifestacijom želi dovesti znanstvenike među građane i mlade, ne bi li u neposrednom kontaktu mogli pokazati što znanost znači u današnjem društvu.

Najavio je da će tijekom Noći istraživača biti i nekoliko izvlačenja nagrada, do kojih se dolazi skupljanjem pečata u prigodnom indeksu, a nagrade će biti vrijedne znanstveno-popularne igračke, od tableta do mikroskopa i detektora.

Od 18 sati pa gotovo do ponoći održat će se niz interaktivnih modula, putem kojih će istraživači u izravnom kontaktu s publikom predstavljati svoja dostignuća i izazove za budućnost.

Veliki broj tema odnosi se na, među mladima osobito prijemčivu robotiku.

U zagrebačkom Avenue Mallu predstavit će se pametni podvodni robot koji bi mogao spašavati živote ronilaca, mali Lego robot koji traži izlaz iz labirinta, računalni vid za praćenje lica koristan u medicini ili detekciji umora vozača, projekt GlowBrain koji istražuje moždani udar.

Posjetitelji će, među ostalim, saznati kako uz pomoć elektromagnetskih struktura i senzora napraviti neki predmet nevidljivim, koje sile otkrivaju tajnu života, kako uz pomoć računala proizvesti više, a trošiti manje energije, kako računala vide ili upoznati sustav za praćenje kvalitete zraka pomoću senzora i pametnih telefona.

U splitskoj Marmontovoj ulici predstavit će se trkaći bolid, funkcionalna hrana, vrtovi budućnosti, infracrveni svijet, upravljanje mislima, kvantni svemir, CSI - forenzična identifikacija osoba i prvi koraci u robotici.

Značajan dio projekata nastao je na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva, s kojim u suradnji manifestaciju organizira Društvo Znanost.org.

U organizaciji sudjeluju još splitsko Sveučilište te Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO).

Noć istraživača u Hrvatskoj financira Europska komisija, kroz Marie Sklodowska-Curie akcije, kao prvi hrvatski projekt prihvaćen kroz program Europske unije za istraživanja i inovacije, Obzor 2020.