Natjecanje u književnosti u pet hrvatskih gradova

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 26. rujna 2014. - 10:50
Autor: 

Osijek, Rijeka, Split, Šibenik i Zagreb bit će domaćini nacionalnog natjecanja u znanju iz književnosti pod nazivom KnjIZ, koje će se održavati jednom mjesečno s ciljem približavanja knjiških tema širokoj publici, a njegov prvi krug održat će se danas.

Riječ je o projektu nastalom po uzoru na format 'pub kvizova', a u Hrvatskoj je prvi KNjIZ održan u travnju u sklopu Noći knjige 2014. kao natjecanje hrvatskih gradova u poznavanju književnosti, u kojemu su sudjelovale ekipe natjecatelja iz Splita, Zagreba, Rijeke, Šibenika i Osijeka.

Manifestaciju s idejom obogaćivanja kulturnog života u Hrvatskoj organizira portal za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena Info. Kako se ističe u najavi, cilj je kroz natjecanje u znanju iz književnosti približiti knjiške teme širokoj publici te "uz dozu intelektualne razbibrige i vedrog nadmetanja", omogućiti književnosti - pa i onoj "najtežoj"- da prodre do što više ljudi.

"Kroz pitanja različitih razina zahtjevnosti tu će svatko saznati ponešto zanimljivo o životima pisaca i njihovim djelima, s naglaskom na domaću književnost, domaća izdanja i autore", dodaje se.

Za svaku rundu KNjIZa osigurane su i nagrade - knjige - a pokrovitelji su hrvatski nakladnici. Pokrovitelj rujanskog izdanja Knjiza je izdavačka kuća V.B.Z., koja je pobjedničkim ekipama kao nagrade osigurala knjige domaćih autora Zorana Ferića, Igora Mandića, Vedrane Rudan, Ivane Simić Bodrožić, Predraga Matvejevića, Branislava Glumca, Bekima Serjanovića, Ankice Tomić i drugih.

Prvo kolo KNjIZa na rasporedu je danas u 20 sati u Zagrebu i Rijeci i to u zagrebačkom Potepuh baru (Opatovina 5 ), te Klubu mladih Rijeka (Erazma Barčića 9/a). U Šibeniku (Klub Azimut, Obala Palih Omladinaca 2) i Osijeku (Barcelona Pub, Vukovarska 4a) održat će se 29. rujna također s početkom u 20 sati, a 30. rujna na redu je Split, gdje će domaćin biti kavana Le Monde (20 sati, Plinarska 6).

Za Knjiz se prijavljuju natjecateljske ekipe od dva do maksimalno pet članova, a svi zainteresirani za sudjelovanje prijavu mogu poslati na adresu elektroničke pošte info@mvinfo.hr, ili sa svojom natjecateljskom ekipom u naznačeno vrijeme posjetiti lokaciju održavanja KNjIZa u njihovu gradu.

U sklopu Noći knjige 2015. održat će se i specijalno izdanje KnjIZa, na kojemu će glavna nagrada biti europsko putovanje za dvoje u Prag.

Manifestacija se održava uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture.