Demografske promjene i kulturna baština Hrvata Boke kotorske

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 04. ožujka 2019. - 11:02
Autor: 

Promocija zbornika ,, Demografske promjene i kulturna baština Hrvata Boke kotorske”  u organizaciji Hrvatskoga  katoličkog sveučilišta i Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809 Zagreb održana je proteklog vikenda u Zagrebu.

Zbornik je tiskan u nakladi Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, a obuhvaća tekstove renomiranih hrvatskih znanstvenika iz područja demografije, etnologije i hrvatske književno-kulturno- povijesne  baštine ( Mario Bara, Radoslav Tomić, Vanda Babić, Filip Galović, Ivana Prijatelj Pavičić, Željko Brguljan, Maja Katušić, Lovorka Čoralić, Toni Ćosić, Roko Mišetić, Ružica Gelo, Jelena Pavković, Tomislav Smolčić ...) 

Na početku su se nazočnima u ime organizatora obratili rektor Hrvatskoga katoličkog sveučilišta u Zagrebu  prof. dr. sc. Željko Tanjić i predsjednik Hrvatske bratovštine Bokeljska mornarica 809 Zagreb Ivo Škanata, a program je završen besjedom i zahvalom  urednika Zbornika doc. dr. sc.  Roka Mišetića.    

Zbornik su  predstavili: Nika Đuho, mag. soc., asistentica na Odjelu za sociologiju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, koja je predstavila sadržaj Zbornika i autore,  dr. sc. Dražen Živić, voditelj Područnog centra Vukovar Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar, koji je govorio o značaju ovoga izdanja za hrvatsku  kulturno- povijesnu baštinu i   i  izv. prof. dr. sc. Ines Sabotič, prorektorica za nastavu na HKS-u.

Jedinstvena ocjena svih prezentera je da je zbornik ,, Demografske promjene i kulturna baština Hrvata Boke kotorske”   predstavlja vrijedan doprinos unaprijeđenju spoznaja o kulturno- povijesnoj baštini, demografskim i inim prilikama  te tradiciji izvandomovinske Hrvatske, koja je , pak, neodvojivi dio hrvatskoga nasljeđa.   

Promocija je održana  u petak, 1. ožujka, na Hrvatskome katoličkom sveučilištu u Zagrebu, u dvorani ,, Blaženi Alojzije kard. Stepinac”. Zbornik je tiskan u nakladi Hrvatskoga katoličkog sveučilišta.

Promociji su nazočili i predstavnici Hrvata iz Crne Gore – predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća  Crne Gore Zvonimir Deković  i v. d. predsjednika Hrvatske građanske inicijative Josip Gržetić, koji su u ime autohtone hrvatske zajednice u Boki kotorskoj  izrazili duboku zahvalnost Hrvatskome katoličkom sveučilištu  na zalaganju i posvećenosti proučavanju, istraživanju i neumornoj  promociji kulturno- povijesno- religijske baštine Hrvata Boke kotorske i Crne Gore.

Ovaj projekt  zbornika logičan je nastavak  prošlogodišnjih okruglih stolova na temu Bokeljske mornarice, kulturne baštine Hrvata u Boki kotorskoj i demografskih promjena ,  kao i projekta ,, Kulturološki obrisi Boke u Zagrebu“ .