17. Večeri dalmatinske pisme

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 08. srpnja 2015. - 8:50
Autor: 

Večeri dalmatinske pisme su već 17. godinu središnje mjesto kulturne i zabavne ponude grada Kaštela. Vrijeme je to kad Kaštela postanu pravi klapski epicentar. Tako će se na ovogodišnjim Večerima dalmatinske pisme okupiti čak 26 klapa koje će u dva dana oslikati cjelokupno šarenilo klapskog glazbenog svijeta  – od tradicijskih napjeva do klapskog pop-a. Nastavljajući se na prošlogodišnji koncept, festival će i ovu godinu klapama pružiti zaista širok žanrovski okvir. Kroz dvije glazbene večeri pokazati će se sva širina ovog, izvorno folklornog fenomena, koji se je u posljednjih petnaestak godina prometnuo od komornog glazbenog izričaja do stadionske atrakcije.
Festivalska događanja su podijeljena u dvije glazbene večeri – Klapska kartolina (18.7.) i Kaštelanski đir (19.7.). Kartolina je namijenjena tradicijskim klapskim napjevima i obradama pop standarda. Slušatelji će moći uživati u raskošnim a cappella izvedbama klapa Cambi, Kožino, Kaše, Neverin, Kampaneli, Štorija, Podvorje i klapa KUD-a Salona. Kaštelanski đir je s druge strane namijenjen klapskom pop-u. Sedamnaest novih pjesama i sedamnaest klapa koje će se uz pratnju festivalskog orkestra natjecati za tri nagrade publike i stručnog vijeća. Nastupiti će neka od najpoznatijih imena ovog žanra: Maslina, Šufit, Iskon, Kampanel, Sveti Florijan, Sebenico, Godimenti…
Festival – Večeri dalmatinske pisme će se i ove godine održati  u intimnom ambijentu na poljani pored crkve svetog Mihovila u Kaštel Kambelovcu. Svi ljubitelji klapske pisme i klapskog pop-a ulaznice mogu kupiti online (Croatia Tickets), te u hotelu Baletna škola u Kaštel Kambelovcu ili u Caffe baru Gajoo u Kaštel Starom.

Nove skladbe koje će biti izvedene na Kaštelanskom điru (abecednim redom):
1.  Ajmo još jednu; klapa Kaše
2.  Doma san; klapa Godimenti
3.  Fala ti valo; klapa Sveti Hubert i Mandolinski orkestar Okruk
4.  Hajde me podsjeti na ljubav; klapa Kampanel
5.  Još u meni tvoje more; klapa Neverin (ž)
6.  Jubav si moja; klapa Fjoret (ž)
7.  Kad se lipo nasmije; klapa Tramuntana
8.  Maštil suza; klapa Iskon
9.  Ne pitaj me kako živim; klapa Dingač
10. Nima više; Marko Škugor i klapa Maslina
11. Proplakat će srce; klapa Šufit
12. Smiraj; klapa Praska
13. Stari ljudi; klapa More
14. Stranac; klapa Grobnik
15. Tila bi vratiti; klapa Sebenico
16. Za me rojena; klapa Sveti Florijan (mj)
17. Zaboli’će; klapa Štorija (ž)
18. Želiš li to; klapa Munita