Zajedno u borbi protiv koronavirusa

Time to read
2 minutes
Read so far

Četvrtak, 26. ožujka 2020. - 12:34
Autor: 

U cijelosti vam prenosimo intervju s veleposlanikom Republike Hrvatske u Crnoj Gori Veselkom Grubišićem za novine „Politika“.

1.U trenucima kad se cijeli svijet bori protiv virusa corona kakva je, po Vašem sudu, saradnja između zemalja regiona? Da li je ta zarazna bolest pomogla da se prevaziđu neke razlike  među zemljama regiona?

Korona virus je zahvatio cijeli svijet pa tako i naše susjedstvo. Nevolja nas često spaja, ali nažalost na površinu isplivaju i negativnosti koje zabole posebice kada je u pitanju opskrba država koje ovise o uvozu. Jako sam sretan što gotovo svi potrebni proizvodi koji se i inače uvoze iz Hrvatske i dalje neometano dolaze u Crnu Goru. Vjerojatno vam je poznato da se hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu, ali i mnogih drugih članica Europske unije, zalažu da i države Zapadnog Balkana, napose države kandidati, ne budu izostavljene iz mehanizma EU pomoći, te da im se u ovom teškom momentu ne ograničava uvoz medicinske opreme.

Telefonski sam razgovarao sa svim direktoricama i direktorima hrvatskih tvrtki u Crnoj Gori i svi su dobro, snalaze se u novonastaloj situaciji. Jako mi je drago što je Hrvatska uspjela organizirati konvoje kamiona i njihov protok da ne dođe do prekida opskrbe naših susjednih država.

Isto tako bih se osvrnuo na proces koji se odvijao u posljednjih desetak dana kada je u pitanju evakuacija građana Hrvatske i ostalih članica Europske unije te građana Crne Gore iz Hrvatske i drugih država. Hrvatska je ovdje imala jednu posebnu ulogu jer je jedina članica Europske unije koja kopneno graniči s Crnom Gorom.

Građani nam se javljaju za pomoć, a mi u suradnji s nadležnima u Republici Hrvatskoj, Crnoj Gori ili veleposlanstvima drugih država djelujemo brzo i učinkovito kako situacija nalaže.

U ovom segmentu došlo je do takve iznimne suradnje između svih tijela vlasti u Hrvatskoj i Crnoj Gori. Isto tako među državama Europske unije i njihovim predstavništvima u Crnoj Gori, mogu slobodno reći da je ono najbolje izašlo na vidjelo.

Veleposlanici i diplomati država Europske unije u Podgorici su povezani na osobnoj i državnoj razini te smo svi skupa u vezi s vašim službama u Ministarstvu vanjskih poslova Crne Gore, MUP-u i Upravi policije, ako treba i Vladi Crne Gore. Po pitanju evakuacije funkcioniramo kao jedan jedinstveni tim. Zadivljen sam! Mi veleposlanici država članica Europske unije svjedočimo o nevjerojatnoj profesionalnosti svojih suradnika i kolega iz Crne Gore. Kada biste vidjeli naša dopisivanja mailom ili whatsupom, ne biste nikad pretpostavili da su napisana neposredno prije ponoći te da je odgovor stigao najbrže moguće. Kakva solidarnost, kakva briga o građanima. Veleposlanstva članica EU inače jako blisko surađuju, ali nas je ova situacija navela na još tješnju, bržu i intenzivniju suradnju. Volio bih da nastavimo u tom duhu. Kada bolje služim građanima, osjećam se bolje!

 

2.Također, na koji način pružate i primate pomoć u ovim teškim trenucima za sve države?

Nažalost, nevolja nikad ne dolazi sama. Evo u tijeku borbe s korona virusom, Zagreb je pogodio razorni potres. Moja obitelj živi u donjem gradu, u zgradi starijoj više od 100 godina, sa stropovima visokim gotovo 4 metra. Kad ih je potres probudio i kad su pojurili vani prvo što su ugledali bio je veliki luster na podu na sredini dnevnog boravka. Složno otklanjamo posljedice, sve službe iznimno rade, mnoštvo je zgrada u starom dijelu grada oštećeno.

Mnoge nam države nude pomoć. Gradovi izražavaju solidarnost sa Zagrebom. Samo da spomenem neke; Beč, Sarajevo, Beograd, Sankt Peterburg, Podgorica, Cetinje Kotor, općina Petnjica i mnogi drugi. Zahvaljujem i Vladi Crne Gore što je jučer donijela odluku o pomoći Hrvatskoj. Znamo da su vaše potrebe danas velike po pitanju borbe s korona virusom, ali ste i u tako teškoj situaciji spremni priskočiti u pomoć. Posebno me veseli što je EU odlučila ubrzati s financijskom pomoći Crnoj Gori.