Govor veleposlanika Grubišića za Dan državnosti RH u Podgorici

Time to read
5 minutes
Read so far

Četvrtak, 01. lipnja 2023. - 14:51
Autor: 

U Podgorici je  održan prijem povodom svečanosti  proslave  Dana državnosti  Republike Hrvatske. U nastavku u cijelosti prenosimo govor Njegove ekscelencije izvanrednog i opunomoćenog veleposlanika Republike Hrvatske u Crnoj Gori, gospodina Veselka Grubišića.

 „Zahvaljujem klapi Kaše na prekrasno izvedenim himnama Republike Hrvatske, Crne Gore i Europske unije. Kažu mi neki Crnogorci da nitko tako mekano i lijepo ne može pjevati himnu Crne Gore kao klapa Kaše.  

Ekscelencije, ministrice, ministri, zastupnici, gradonačelnice Podgorice, predsjednice Skupštine Glavnog grda, predsjednici općina i skupština općina, dragi svećenici i časne sestre, predstavnici vijeća manje brojnih, mile dame i draga gospodo, čast mi je i privilegij što mi se svake godine ukaže prilika održati govor pred boljima od moje malenkosti. Svaku i svakog od vas bih trebao napose osloviti jer to zaslužujete. Hvala vam od srca što ste došli uveličati ovu hrvatsku svečanost. Bilo tko od vas tko ne bi bio danas ovdje, falio bi nam! Pozdravljam i one koji zbog drugih obveza nisu mogli danas prijateljevati ovdje s nama!

Poseban pozdrav mojim Hrvaticama i Hrvatima!

Danas je 33 godine od ponovnog formiranja višestranačkog sabora u Hrvatskoj. Iako su Hrvati mijenjali državnopravne okvire, Hrvatski sabor je bio nositelj hrvatske samobitnosti, samo na ovim prostorima, još od 8. stoljeća i neprekidno je trajao sve od 1918. godine. Za dvije godine obilježit ćemo 1100. obljetnicu od krunidbe kralja Tomislava. Za mjesec dana obilježit ćemo 10 godina članstva u Europskoj uniji, a prošlo nam je 14 godina članstva u NATO-u. Nadali smo se da ćemo na desetu obljetnicu članstva u EU pozdraviti upravo Crnu Goru kao punopravnu članicu Europske unije.

Članstvom u NATO-u ušli smo u moćni savez koji danas zajedno s Finskom čini 31 država, naravno uključujući Crnu Goru. Nadamo se da će nam se prijateljska Švedska uskoro pridružiti. NATO savez je obrambeni savez za čitavi euroatlantski prostor koji započinje od Rakove obratnice, a završava na Sjevernom polu, dakle zahvaća i sve mediteranske afričke države.

Velika je stvar za Hrvatsku da možemo reći da smo saveznici i s moćnim SAD. S njima imamo puno spona, oko milijun Amerikanaca su hrvatskoga podrijetla. Ponovit ću i ove godine da je Njujorški misal, koji u SAD smatraju vrlo vrijednom knjigom, pisan starim hrvatskim crkvenim jezikom i glagoljičnim pismom, baš u Hrvatskoj početkom 15. stoljeća. Sretni smo što nositelji hrvatske putovnice već dugo nemaju vize za Kanadu, a od nedavno ni za SAD.

Prošla godina, za Hrvatsku je bila jako plodonosna. Izgradnjom Pelješkog mosta, kojeg je najvećim dijelom financirala Europska unija, konačno je spojeno hrvatsko kopno. Ovu arhitektonsku ljepoticu je dizajnirao slovenski arhitekt, a u zadanom roku izvrsno izgradila kineska korporacija CRBC čime sada osim Marka Pola imamo i novu poveznicu s Kinom.

Ulaskom u Šengenski prostor i euro zonu, a nedavno i u Europski stabilizacijski mehanizam, Hrvatska se potpuno integrirala u Europsku uniju. Ponosni smo što smo integrirani u Uniju s još tako izvrsnih 26 država. Sretni smo što je hrvatski jezik jedan od 23 službena jezika Europske unije. Vrijedi spomenuti da su Hrvati bili jednini narod u okrilju Katoličke crkve koji je imao dopuštenje Vatikana da slavimo svetu Misu na starom crkvenom hrvatskom jeziku, dok su svi drugi katolički narodi bili obvezni slaviti svetu Misu na latinskome jeziku.

Dopustite mi izraziti najdublju sućut Ukrajini za tragediju i bol koju proživljavaju njezini stanovnici. Njima u čast izreći ću nekoliko stihova velikog ukrajinskog pjesnika Tarasa Ševčenka:

„Kad umrem,

Pokopajte me sred prostranih stepa,

Oko mene nek se širi Ukrajina lijepa,

Da iz groba mogu gledat' livade i polja

I slušati bučni Dnjepar koliko me volja.“ 

Želim svim srcem da vodstvo Ruske Federacije u Ukrajincima prestane gledati neprijatelje, nego svoga susjeda, dakle bližnjega svoga. Želim da prestane rat, želim uspostavu pravednog mira između Ukrajine i Rusije.

I u ovom našem djelu Europe osjećamo posljedice ovog rata i ponovno vidimo rast nacionalizama. Pogledamo li u povijest, uočit ćemo da nacionalizam jednoga naroda rađa i potiče nacionalizme susjeda i tako u spiralama. Tako nastaju bremenita vremena koja društva udaljavaju jedna od drugih i od društvenog i ekonomskog razvoja te stvaraju nepoželjan ambijent u kome se od prividne brige za državu ne daje mogućnost stvarnog napretka, suradnje i uključivosti svakog, i onog najmanjeg člana tog društva.

Stoga smatram kako je Europska unija najbolji put koji se nudi državama ovoga područja, kao zajednica europskih država i naroda koja uvažava pozitivne specifičnosti svakog društva. Vjerujem kako će sve države Zapadnog Balkana prepoznati te europske vrijednosti i uložiti još veće napore kako bi lakše gradili današnjicu i vedrije gledali u zajedničku budućnost. Na tom putu imat će svesrdnu podršku Republike Hrvatske, kao najmlađeg EU susjeda.

Nedavno je Crna Gora dobila novog predsjednika države gospodina Jakova Milatovića. Neposredno prije njegove inauguracije svjedočili smo nekoliko susreta bivšeg predsjednika Đukanovića i  Milatovića. Diplomati su se radovali ovoj demokratskoj tranziciji vlasti. Ja sam se uistinu zalagao da predsjednik Republike Hrvatske gospodin Milanović pribiva na inauguraciji vašeg novog predsjednika Milatovića, a poznato mi je da su to činili i veleposlanici drugih susjednih država. Veselim se svačijem uspjehu! Baš sam bio sretan vidjevši da je svih pet susjednih država Crne Gore bilo prisutno na razini šefova država. Dakle, Crnu Goru su uvažili kao susjeda, kao bližnjega svoga. Divno je da su na tom simboličnom događaju svih pet susjednih država poručili građanima Crne Gore: „Vi ste naši bližnji!“. Time je i vaš novi predsjednik mogao osjetiti da su ga na taj dan tretirali kao prvoga među jednakima, dakle primus inter pares.

Svi diplomati u Crnoj Gori koje poznajem žele uspjehe Crnoj Gori. Svi vam žele pomoći. Znam da će se neki naježiti na spomen Izvješća Europske komisije, ali nam ono daje jasan putokaz za napredak Crne Gore prema EU. Učinit će nam se dosadno proučavati ono što treba učiniti da ubrzamo vaš pristup Europskoj uniji, ali to je naše današnje junaštvo. Pomoći Crnoj Gori da bude prva sljedeća članica EU, da završite pregovore u roku od 3 godine i postanete poticaj ostalim državama Zapadnog Balkana.

Neka vam naša Hrvatska bude uzor. Nismo igrali protiv! Svi smo igrali Za! Domovina zajedno s dijasporom! Od ratom razrušene zemlje do pune integracije u EU. Imali smo više od pola milijuna izbjeglica, oko 198 000 srušenih stanova i kuća, 16 000 četvornih kilometara miniranog ili minski sumnjivog teritorija, gotovo tisuću katoličkih crkava i kapela srušenih do temelja. Dok smo se bavili opraštanjem izgrađivali smo novu Hrvatsku. U posljednjih 20 godina izgradili smo preko 1000 km autocesta punog profila. U rujnu ove godine bit će osigurana novčana sredstva za izgradnju autoputa od Ploča do Dubrovnika po hrvatskom teritoriju. Od 2021. do 2027. godine Hrvatska na raspolaganju ima gotovo 25 milijardi eura iz EU fondova.

Naši crveno-bijeli kvadrati ili  kockice vizualno su jako moćne. Naši sportski uspjesi su daleko iznad naše površinske ili brojčane veličine. Od države na koju je, još prije samo 20-ak godina, prva asocijacija bila rat do države na koju je prva asocijacija lijepa ili beautiful. Imidž Hrvatske u Svijetu je izvrstan! Nedavno je prema anketi  World Population Review, Hrvatska među deset najljepših država, proglašena drugom najljepšom na Svijetu. Naša susjeda Crna Gora ima šansu stajati uz bok Hrvatske.

Na koncu želim zahvaliti supruzi Marti što je ponovno došla s nama proslaviti Dan državnosti iako ona trenutno služi kao šefica Konzularnog odjela u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Tirani.

Ne volim rastanke. Evo odlaze mi moji dragi i vjerni suradnici Tomislav, Iva i Danijela. Iva, Danijela i Tomislave bila mi je čast i privilegij raditi s vama. Izvrsni ste! Služili ste Hrvatskoj pouzdano, vjerno i stručno pa nije čudno što uživate divan ugled ovdje u Crnoj Gori. Nedostajat ćete mi jako!  

 Još jednom želim zahvaliti svim tvrtkama koje su podržale ovaj prijem povodom Dana državnosti Republike Hrvatske: ATACO, Erste Banka, Voli, Cemex, Crnogorski Telekom, INA Crna Gora, IDEA, Podravka, Hipotekarna banka, Ledo, KIMTEC, TUEGRA, Damjanić Vina, Marinetek Adriatic, West Point, FEAL i Infinium. Hvala direktoricama i direktorima ovih tvrtki koji su moji dragi prijatelji. Uživajte u hrvatskim vinima Slavonije i Istre!

Hvala osoblju „Imanja Knjaz“ na uvijek visokoj profesionalnosti i  izvrsnoj usluzi!

Na koncu ponavljam i ove godine onaj divni stih hrvatskog pjesnika Ivaniševićeva: „I ja kao Hrvat brat sam sviju ljudi“. Tim se geslom vodim u svom životu. Tretirajmo jedni druge kao svoje bližnje!

Neka Bog blagoslovi Hrvatsku i Crnu Goru!

Živjela Crna Gora!

Živjela Hrvatska!