U Tivtu promovirana knjiga Branislava Popovića „Put do dobrog zdravlja i dugovječnosti“

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 10. studenog 2015. - 11:08
Autor: 

U Galeriji ljetnikovca Buća u Tivtu sinoć je održana promocija knjige pod nazivom „Put do dobrog zdravlja i dugovječnosti“, autora Branislava Popovića iz Bijele, jednog od poznatijih crnogorskih travara i fitoterapeuta.

Na promociji su govorili novinar i publicist Mašo Čekić, kao i sam autor.

Mašo Čekić objasnio je kako se najbolje vrste ljekovitog bilja nalaze upravo u Boki kotorskoj i kako se mogu koristiti za liječenje raznih tegoba, te je tako žalfija dobra za liječenje astme, upale grla i prostate, majčina dušica za artritis, akne i bronhitis; grčevi u stomaku, alergije i glavobolja se liječe lavandom, dok kopriva poboljšava cirkulaciju, čisti krv i štiti od prehlada.

U svom veoma zanimljivom izlaganju, autor knjige govorio je o značaju ljekovitog bilja i načinu njihove primjene, kao i o iskustvima svojih pacijenata, naglasivši da prirodan način liječenja sve više dobiva na značaju. U njegovoj knjizi mogu se pročitati jako korisni savjeti za čuvanje zdravlja, npr. kako ojačati imunitet, riješiti se stresa, kako se boriti protiv steriliteta i prostate i koje bilje koristiti protiv šećerne bolesti, ali i kako njegovati svoj izgled, pa tako u knjizi možete naći savjete za usporiti stvaranje bora ili, na primjer, adekvatno hraniti kožu maslinovim uljem.

Promocija je okupila veliki broj posjetitelja, koji su na kraju predavanja imali priliku kupiti ovu vrijednu knjigu, te probati neke od ljekovitih preparata koje je pripremio fitoterapeut Popović.

 

Travar Branislav Popović još kao dječak, naučio je od svoje bake i majke da prepoznaje ljekovito bilje. Poslije je znanje usavršavao, čitajući literaturu, i sudjelovanjem na sajmovima u Novom Sadu, Beogradu, Sarajevu, Podgorici i drugim sredinama. Završio je petogodišnju Učiteljsku školu u Tuzli i Višu školu za socijalne radnike u Sarajevu. Od 1994. živi u Bijeloj kod Herceg Novog.

U beogradskom časopisu „Moć prirode“ bio je urednik rubrike „Mladi pitaju – travar odgovara“. Povremeno objavljuje stručne tekstove i drži „Malu školu ljekovitog bilja“, ne samo u Crnoj Gori nego i u BiH, i Srbiji.

Poznati su njegovi registrirani preparati: „Srećko“ (protiv pušenja), „Dijana“ (za otklanjanje pojedinih ženskih tegoba), biljni sirup „Jasmin“ i drugi.   Popović je registrirani član Društva za unaprijeđenje narodne medicine u Crnoj Gori. Stručno se usavršavao u Engleskoj i Francuskoj, gdje je proširivao znanja iz oblasti fitoterapije.