Tivatskim đacima uručeno 583 kompleta udžbenika

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 03. rujna 2019. - 8:57
Autor: 

Predstavnici Općine Tivat i Općinskog sekretarijata za kulturu i društvene djelatnosti uručili su jučer  đacima prva tri razreda svih tivatskih osnovnih škola besplatne udžbenike. Za tekuću školsku godinu je osigurano 195 kompleta za prvi, 188 za drugi i 200 kompleta za treći razred, za što je izdvojeno 24.293 eura.

Predsjednik Općine dr. Siniša Kusovac poželio je učenicima prvog razreda uspješno školovanje, da dijele znanje međusobno, da budu dobri drugari, pomažu jedni drugima i poštuju učiteljice, jer je škola drugi dom.

Najisplativije su investicije u djecu, a podjela udžbenika je, prema njegovim riječima, dio kontinuiranih ulaganja i investicija lokalne uprave u osnovne škole.

„Počev od Radovića gdje je kompletno rekonstruisan krov, potom i u Gradiošnici u Donjoj Lastvi, jer je za sve tri ove škole u toku izrada projektno-tehničke dokumentacije da bismo mogli, shodno projektno-tehničkoj dokumentaciji da završimo rekonstrukciju i izgradnju tih škola na nivou glavnih projekata, i u skladu sa tim da apliciramo kod nadležnog Ministarstva, kako bismo iduće godine mogli ući u investiranje u izgradnju određene osnovne škole – Bilo da se radi o školi u Donjoj Lastvi ili u Gradiošnici, sasvim je svejedno “, dodao je Kusovac.

Primjetno je, smatra on, da treba investirati u izgradnju nove škole, uslijed povećanog broja djece u tivatskoj općini.

„Ono što je takođe bitno jeste u periodu od juna 2018. do ove godine, samo u van-nastavnim aktivnostima opština Tivat je uložila preko 100.000 eura. Naravno, u kontinuitetu ulažemo ne samo po osnovu infrastrukture, već i po osnovu opremanja, kako u osnovnim tako i u srednjim školama“, zaključio je Kusovac.

Sekretarka Sekretarijata za kulturu i društvene djelatnosti mr. Dubravka Nikčević podsjetila je da Općina Tivat i nadležni sekretarijatu već četvrtu godinu za redom uručuju besplatne udžbenike učenicima i roditeljima.

„Prethodne tri godine udžbenike su dobijali učenici prvog razreda, dok se od ove godine udžbenici dodjeljuju đacima drugog i trećeg razreda“.To međutim, kako je istakla, nije jedina briga lokalne uprave prema obrazovnim ustanovama i njihovim najmlađim sugrađanima.

„Lokalna uprava to radi na brojne načine, počevši od raznoraznih aktivnosti i podrške kada su posrijedi vannastavne aktivnosti, poboljšanje kvaliteta nastave i infrastrukture. Imali smo mnogo aktivnosti u prethodnom periodu, a imamo i jako dobru saradnju sa javnim ustanovama“, navela je Nikčević.

U Sekretarijatu za kulturu i društvene djelatnosti, kako je dodala, nastavlja se priča iz obrazovnog ciklusa, kada su posrijedi starije generacije.

„Naime, ovih dana raspisujemo i javni konkurs za dodjelu stipendija za sve one koji su bili vrijedni. Jedan konkurs će trajati 30 dana i moram da istaknem da smo od ove godine povećali iznos mjesečnih stipendija na 70 eura za sve one koji imaju prosjek od 9 do 9.5, odnosno na 100 eura za sve one čiji prosjek prelazi 9.5. Takođe, još jedna novina jeste da ćemo od ove godine uvesti stipendije i za magistarske studije. Nadamo se da ćemo ove godine biti u prilici da velikom broju naših sugrađana, vrijednih studenata dodijelimo stipendije“, kazala je Nikčević.