TO Tivat potpisala ugovore s podnosiocima zahtjeva u okviru Javnog poziva za projekte valorizacije kulturne baštine

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 19. prosinca 2022. - 16:01
Autor: 

Turistička organizacija Tivat je potpisala ugovore s aplikantima za projekte valorizacije kulturne baštine koji se odnose na arheološka istraživanja, konzervatorske i restauratorske radove, rekonstrukciju i promociju kulturnih dobara na teritoriju Općine  Tivat. Pravo na podnošenje zahtjeva tijekom ove godine imale su javne ustanove, nevladine organizacije i druge asocijacije i udruženja. Komisija u sastavu Maja Marović-predsjednica Komisije, i članovi Patricia Pobrić, Dijana Djinović i Dejan Kandić je od pristiglih 6 projekata sredstva opredijelila za tri projekta.

„NVO „Evropski dom“ s projektom „Izrada projekta (tehnička dokumentacija) rekonstrukcije starog rezervoara za vodu u Velikom gradskom parku“ odobrena su sredstva u iznosu od 7.200,00€. Realizacija projekta, odnosno izrada tehničke dokumentacije koja je preduvjet za adekvatnu obnovu austrougarskog rezervoara za vodu, treba  omogućiti očuvanje njegove kulturne i arhitektonske vrijednosti. Projekt je dugoročno usmjeren na kvalitetno očuvanje i promociju kulturnih i prirodnih vrijednosti parka.

 NVO „KZD Napredak Gornja Lastva“, sa projektom „Prirodno i kulturno istorijsko naslijeđe na teritoriji opštine Tivat“,  u iznosu od 3.660,00€. Projektom je predviđen ciklus predavanja i terenske obuke za turističke radnike na šest odabranih tema vezanih za prirodno i kulturnoistorijsko nasljeđe Tivta, uz štampanje brošure za upotrebu u daljoj edukaciji. Obuku će voditi stručna lica (arhitekti, arhitekti-konzervatori, kulturni radnici, istoričar umjetnosti), čime se očekuje podizanje standarda i ponude u oblasti kulturnog turizma, ali i jačanje saradnje između struke i promotera kulturno-istorijskih vrijednosti na području Tivta.

 NVO „Crni Plat“ s projektom „Kulturno nasljeđe antičkog Rima na prostorima Opštine Tivat“, odobrena su sredstva u iznosu od 2.700,00€. Realizacijom navedenog projekta podiže se vidljivost kulturnog nasljeđa antičkog Rima, odnosno otvara put struci za dalja istraživanja i projekte zaštite arheoloških lokaliteta. Komisija je procijenila i da će rezultati projekta sačuvati od zaborava lokalna znanja, iskustvo i poznavanje terena koji dosad nisu bili zabilježeni, a angažiranje stručnog lica (arheolog) omogućiti njihovu kompetentnu obradu“ – stoji u priopćenju.

  „Ove godine smo u suradnji s Komisijom poziv pripremili temeljno i drago mi je što je TO Tivat jedna od rijetkih koji sprovode ovu vrstu Javnog poziva u skladu sa Zakonom o boravišnoj taksi. U narednom periodu nam slijedi analiza ovogodišnjeg javnog poziva i izmjene koje bi u narednoj godini omogućile što većem broju organizacija da se prijave sa svojim projektima“ – istakla je direktorica TO Tivat Danica Banjević.

 

Rok za realizaciju projekata je početak svibnja 2023.