Tečaj kreativnog pisanja kod dramske spisateljice doc. mr. Marije Čolpe

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 13. prosinca 2016. - 9:29
Autor: 

Filantropija na djelu, kao novogodišnja bajka i/ili domaštavanje zbilje za koju smo na čas pomislili da nam više nije bliska, ostvaruje se kroz nesebičnu angažiranost  Mjesne zajednice Herceg Novi i dramske spisateljice Marije Čolpe u formatu poklona - besplatnog tečaja  kreativnog pisanja za djecu i odrasle svih uzrasta.

U centru Starog grada, nadomak Sat Kule, u sasvim prigodnom i urbanom prostoru kojim raspolaže Mjesna zajednice Herceg Novi, događaju se susreti pro bono!  Program je osmišljen za matineje „Tačno u podne“ od 12  do 13 sati  svake subote i nedjelje, a mogućim ekstenzijama i produžecima satnica.

„Kreativno pisanje nije samo ispisivanje slova i šturo slaganje rečenica u smislenu cjelinu. Pisanje je razmišljanje, dok se asocijativno ventulamo kroz domaštavanje niza od riječi, fraza i emocija. Ispisivanje teksta je završni proces od izbacivanja nagomilanih slogova iz glave. Čista književna egzekucija“, kaže  dramska spisateljka Marija Čolpa.

Na radionici „Kreativnog pisanja“ – matinejima spisateljskih iskrica, djeca ali i odrasli, imaju priliku raditi i zabavljati se do svih granica književnih dimenzija i nazad. Zapisivat će se rukopisi, stjecati znanje i osjećati sloboda čistog i iskrenog stvaralaštva.

Kao nagrada za progres i dotaknutu katarzičku nit, rukopisi će se objediniti u publikaciju od probranih odnosno najboljih radova ovog tečaja, pod nazivom „Prva hercegnovska sveska“.

Promocija „sveske“ planirana je za lipanj 2017. godine i zakazivanje sljedećih sastanaka,tečajeva i druženja u tekućoj godini. Mjesne zajednice su izgubile svoju svrsishodost u proteklim vremenima tranzicije i svekolikih ekonomskih kriza i previranja. U današnjem diskursu, angažiranošću i posvećenošću pokazuju da se mora raditi na dobro osmišljenim i koncipiranim projektima, pa će vidljivost biti veća,  a krug zanimanja širi.

„U gostima kod dramaturginje  Marije Čolpe, tokom trajanja kursa   pisanja, imate priliku pisati i brisati, prepisivati već odsanjane slike iz glave i stvarati samopouzdanje kreativnosti“.