Sjećanje na Hrvatsku seljačku stranku

Time to read
3 minutes
Read so far

Utorak, 29. lipnja 2021. - 10:44
Autor: 

Izložba ,,Hrvatska seljačka stranka u Tivtu" otvorena je sinoć u Domu kulture ,,Josip Marković " u Donjoj Lastvi.

„Godine 1927., kada je na državnim izborima, održanim u kolovozu, nositelj liste bio Stjepan Radić, a za Kotor bokokotorski koji je zauzimao prostor od Cetinja do otoka Korčule, nositelj liste bio je Lastovljanin Ante Petković. Godine 1938. nositelj državne izborne liste HSS-a bio je dr. Vladko Maček; za Kotor bokokotorski nositelj liste također je bio Lastovljanin Anđelo Marković. Hrvati Boke, a posebno Hrvati Tivta svoj politički život su, uglavnom, poklanjali HSS-u, a to što ćete vidjeti na samoj izložbi bilo je i drugih hrvatskih stranaka. Politički pluralizam bio je tada zastupljen kao i danas, ali uvijek kada govorimo o nacionalnim strankama, postoji ona koja je dominantna, a tako je i danas nakon 90 godina“, kazao je u ime  organizatora Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore.

Nazočnima se obratila i generalna konzulica Republike Hrvatske u Kotoru, mr. sc. Jasminka Lončarević: „U dugoj povijesti političke borbe hrvatskoga naroda za slobodu i državnu neovisnost, jednu od najvažnijih uloga ima je Hrvatska seljačka stranka. Osnovana 1904. godine pod imenom Hrvatska pučka seljačka stranka, prošla je od tada do danas različite faze, ali je nedvojbeno najvažnija ona između kraja Prvog i početka Drugog svjetskog rata, kada je bila najsnažnija i najutjecajnija hrvatska stranka. Njezini ogranci djelovali su u svim krajevima s većinskim ili većim udjelom Hrvata, pa tako i u Tivtu“.

O izložbi je govorio i autor izložbe  Neven Staničić, koji je kazao da je ovo razdoblje Tivta o kojem veoma malo znamo. Također je izrazio zahvalnost Anđelu Škanati, koji je dio svoje obiteljske dokumentacije dostavio Centru za kulturu Tivat, odnosno njemu. „Kada se radi o stranačkim plakatima poziva se narod, odnosno Hrvati Bokelji; očigledno su u to doba znali kakva je Boka i od čega se sve sastoji,  a kada se radi o nekim drugim dešavanjima onda su pozivali građane na skupove i javne manifestacije. Bez građana, dakle, nema demokratije. Ovo je jedan od načina na koji su Tivćani dočekivali svoje visoke goste, ovo je koreografija i doček biskupa Butorca, koji je došao u posjetu Tivtu. Puno simbolike i zaista prelijepa slika tog vremena“, kazao je Staničić predstavljajući izložbu.

Posjetitelje je pozdravio i predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović, koji je kazao da je ova i izložba dokaz da smo dio jednog kontinuiteta. „Na ovim fotografijama vidimo da su Hrvati prije 90 godina imali i svoju političku artikulaciju. Imaju je i danas. Vidimo da su živjeli jedan politički pluralitet. Ali, taj politički pluralitet je bio ispred hrvatskog prefiksa. Hrvatska građanska inicijativa će za nekoliko mjeseci proslaviti dvadeset godina postojanja. Ja sam slobodan da kažem da je Hrvatska građanska inicijativa upravo nastavljač ovih političkih tradicija koje vidimo na ovim zidovima. Tridestih godina prošlog vijeka, kada je HSS ostvario dobar izborni rezultat u Boki kotorskoj, po mnogim općinama razvijena je hrvatska zastava. Danas ne možete ući u ovaj prostor, koji su sagradili Hrvati, a da ne prođete ispod hrvatskog stijega. To je zasluga Hrvatske građanske inicijative“, istakao je Vuksanović te kazao da danas dobivaju kritike što govore hrvatskim jezikom, a ova izložba je dokaz da su i tada bokeljski Hrvati govorili hrvatskim jezikom. „Dobro se zagledajte u ono što nudi ova izložba. Pronaći ćete mnogo toga. Ovo je večeras najtivatskiji Tivat“, završio je svoje izlaganje Vuksanović.

Na samom kraju, nazočnima se obratio i Vlaho Mujo iz HSS-a Dubrovnik, kazao je da je Hrvatska seljačka stranka bila specifična po tome što joj je cilj bio prosvjećivanje, produhovljavanje naroda; narodu se trebalo vratiti dostojanstvo  i osjećaj vrijednosti. „Kada vidite kraj gdje je u povijesti bio HSS, onda taj kraj možete usporediti sa svim drugim krajevima u Hrvatskoj, BiH, Vojvodini, gdje je djelovao HSS, i onda ćete znati da je to jedno srce, da je to jedna i ista tradicijska, politička, narodna osnova. HSS je dakle, više od političke stranke. Zato i danas imamo snažno sjećanje na HSS; zato što je to dio izvorni, hrvatski, seljački, narodni, politički i kulturni pokret; onaj pokret, koji je za razliku od mnogih političkih partija i tada i danas, imao za cilj prosvjećivanje naroda“, kazao je Mujo.

„Ja vam večeras želim da vi kao hrvatski narod u Boki kotorskoj i Crnoj Gori preuzmete svoju sudbinu u svoje ruke. Zato imate svoje ljude, zato imate rad Hrvatskog nacionalnog vijeća, zato imate svoju političku stranku i zato imate sve one rezultate koji su iza vas i cjelokupan dosadašnji rad, koji ćete okruniti proslavom 20 godina Hrvatske građanske inicijative“, naglasio je Mujo.

Izložba će se moći pogledati do 28. srpnja.