Reagiranje HRS – a na priopćenje HNV – a od 31.8.2020.

Time to read
3 minutes
Read so far

Srijeda, 02. rujna 2020. - 8:48
Autor: 

  Svim srcem za svoj džep

Saopštenje HNV CG objavljeno u medijima 31. avgusta 2020. godine pod naslovom “Kad svom narodu zabiješ nož u leđa i Lovćen plače” očajnički je pokušaj gubitnika da za sopstveni neuspjeh okrivi Hrvatsku reformsku stranku koja je ravnopravno sa HGI-jem učestvovala na parlamentarnim izborima. Podijeljenost u HGI-ju, mnogo je starija od formiranja HRS-a za koju ste bili skloni da podrugljivo kažete da postoji tek 20-ak dana. Iz godine u godinu, napuštaju vas sposobni i kvalitetni ljudi, intelektualci, boljitak u životu i radu Hrvata iz Crne Gore nije nigdje vidljiv, gubite sve veći broj glasača, a svoje pozicije i te kako grčevito želite da zadržite u “užem krugu porodice”. To se, uostalom, vidi i na posljednjim izborima.

Da li ste se imalo zabrinuli I zapitali o ispravnosti vaše politike kada ste se suočili sa činjenicom da je za HGI na parlamentarnim izborima za poslanika u Skupštini Crne Gore, 30. avgusta glasalo 383 glasača, a u Kotoru 232. Pošto ste optužili HRS da ste zbog njih izgubili mjesto u parlamentu, što vam se dogodilo na lokalnim izborima, na kojima HRS nije učestvovao?! U Kotoru ste ostali bez mandata, a u Tivtu dobili jedva 2. Za tako loš rezultat dostojanstveno I čestito bi bilo dati ostavku, a vi niste spremni ni da se preslišate u čemu ste griješili.

Naše obraćanje, ponovo je dobronamjerno. Vi nama uopšte ne smetate, kao što mi smetamo vama. U predizbornoj kampanji ste pokazali otvoreno neprijateljstvo koje se graničilo sa govorom mržnje prema svojim sunarodnicima, od kojih mnoge dobro poznajete kao poštene ljude I kvalitetne radnike. Trebalo je samo da budete otvoreniji za dijalog kao civilizovani ljudi, da se pokažete kao bolji, ne u “otrovnoj” retorici prema nama, nego u toleranciji I prihvatanju zdrave konkurencije. Ali, takav vaš odnos ima duboke korjene u isključivim stavovima i razmišljanju da je onaj ko ne misli kao vi, protiv vas! Već tu je jasno da vam je reforma bila neophodna!

Niko nema isključivo pravo i monopol nad predstavljanjem svog naroda, pa ni HGI.  Upravo zato smo i formirali stranku koja će biti reformska, koristeći pravo na političko organizovanje i djelovanje koje baštini sve multikilturalne i demokratske vrijednosti. Već duži niz godina, monopol u stranci HGI drže upravo autori ovog saopštenja Adrian Vuksanović I Zvonimir Deković, vrlo uspješno baštineći svoje lične interese, što nismo prepoznali samo mi u HRS-u nego i svi oni glasači koji na posljednjim izborima nisu glasali za HGI.

Pošto sebe smatraju “čistokrvnim” Hrvatima, iako je vrlo upitno kojim se to mjerilima utvrđuje, svako ko to možda nije, tretiran je sa nepovjerenjem I stavljen po strani. Logično je zapitati se što je sa onim Hrvatima u Crnoj Gori koji žive u mješovitim brakovima, a takvih je priličan broj? Jesu li oni zbog toga manje Hrvati ili to uopšte više nisu?! Zabrinjavajuće je I to da ako ste po porijeklu “čistokrvni” Hrvat, a govorite ekavicom, više niste Hrvat! Taj stav je propagirao nosilac liste HGI-ja Adrijan Vuksanović, podrugljivo se obraćajući svom sunarodniku, nosiocu liste HRS-a. Ostaje otvoreno pitanje za čelnike HGi-ja I sve civilizovane, proevropski orjentisane ljude, ko će ostati u takvoj hrvatskoj stranci ili odlučiti da joj se priključi?!

O tome smo mnogo razmišljali u HRS-u, svjesni multietničke I multivjerske sredine u kojoj odavno predstavljamo manjinu – treba otvoriti vrata za sve Hrvate sa prostora Crne Gore!

Ni za sposobne, stručne I obrazovane ljude koji su intelektualna konkurencija pomenutim čelnicima stranke, nema mjesta. Čak I ako ste član i odbornik HGI-ja i HNV-a, profesor ili direktor, nećete nikada biti u prilici da razmijenite iskustva sa svojim kolegama u susjednoj Hrvatskoj iz oblasti kulture I obrazovanja. Tu su ponovo “stručni”, jedini “ambasadori” stranke HGI, Zvonimir Deković I Adrijan Vuksanović.

I radio Dux koji bi trebalo da predstavlja raznolikost djelatnosti cjelokupne  hrvatske zajednice, odavno se pretvorio u privatni radio Zvonimira Dekovića koji vodi uređivačku politiku I svakodnevno je na njenim naslovnicama.

Koliko je srce čelnika HGI kucalo za Crnu Goru, a koliko za svoj džep, jasno pokazuje i raspodjela sredstava koju su ostvarili u 2020. preko Fonda za ostvarivanje manjinskih prava Crnr Gora:

1. Dijana Milošević član predjedništva HNVCG  9.000 eura

2. Tanja Grabić član predjedništva HGI direktorica Radio Dux-a 15.000 eura

3. Ljiljana Velić član predjedništvo HGI  2.700 eura

4.Ana Vuksanović tajnica HNV-a  4.500 eura

5. Valentina Andrić član HNV-a zaposlena u Radio Duxu 9.000 eura

6. Tamara Bogdanović predsjenica Foruma žena HGI 4.500  eura

Ukupno su podjelili 64.700 eura preko Fonda za ostvarivanje manjiskih prava u čijem U.O sjedi Zvonimir Deković i direktno odlučuje o sredstvima za projekte iz hrvatske zajednice.

Niste se stidjeli da kažete da ste Hrvati I katolici (ne stidimo se ni mi), ali je suštinsko pitanje da li se stidite što ništa niste uradili za dobrobit svoga manjinskog naroda u Crnoj Gori! Navedite koji Hrvati su to osjetili boljitak u životu što ih vi predstavljate, osim vas?! Koga ste to učinili sigurnijim I važnijim čak I u nacionalnom I vjerskom smislu, na kojem toliko insistirate?!

Dobili ste tačno što ste zaslužili! I mi smo! Ali bar znamo da smo na početku, da su nam ideje I namjere ispravne i od toga nećemo odustati! Vrijeme radi za nas! Dokazaćemo svoju ispravnost, odanost hrvatskom narodu i državi Crnoj Gori koju ste na sve načine pokušali da osporite da biste opravdali sebe i svoju nečistu savjest! Zamislite se samo koliko ljudi ste vi izdali i otjerali!?

 Lijepi pozdrav od svih Hrvata iz HRS-a koje ste imenom  I prezimenom prozvali

Marija Vučinović,

Ljerka Dragičević,

Ružica Lazarević,

Rade Marić,

Ovim zaključujemo svako obraćanje I isključujemo raspravu!