Promovirane „Kotorske pričice o nasljeđu“

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 23. studenog 2022. - 22:26
Autor: 

„Kotorske pričice o nasljeđu“ – novo je izdanje Općinske  javne ustanove „Muzeji“,  koje je danas promovirano u crkvi svetog Pavla. Nakon što je prisutne pozdravio potpredsjednik Općine Kotor   Nebojša Ševaljević, publici je predstavljena nova knjiga koja najmlađoj čitalačkoj publici treba  pružiti  saznanja o 12 značajnih ličnosti iz života Kotora koje su stvarale, proučavale i čuvale kulturno nasljeđe grada. U autorskom timu su Milka Kolundžić i Jelena Vukasović,  kao autorice teksta i Ana Rodić i Dušica Ivetić, kao autorice ilustracija, dizajna i ukupnog likovnog ostvarenja knjige.

 „Kotorske pričice o nasljeđu još su jedno obraćanje najmlađoj publici, djeci, koja su u ovakvom društvu najranjivija. Njima poručujemo da grad čeka upravo njih i njihovo znanje, kao i da pločnik kojim hodaju obavezuje“ – rekla je direktorica  ustanove i multimedijalna umjetnica Dušica Ivetić.

„Delikatno je i zabavno bilo pisati o ličnostima o kojima se malo zna, tu se moralo maštati, a o onima sa obiljem biografskih podataka, valjalo je birati samo znanja koja ih kandiduju u domenu stvaranja ili zaštite kulturnog nasljeđa. Fra Vita, Lovro Marinov Dobričević, Dimitrije Daskal, Jacinta Kunić Mijović, Tripo Kokolja, s jedne strane kao ljudi koji su dio izuzetnosti našeg nasljeđa, a sa druge oni koji su ga proučavali, opisivali, otkrivali, podržavali - Miloš Milošević, Vida Matjan, Jovica Martinović, Vesna Lipovac Radulović, Jasminka Grgurević, Zorica Čubrović, Nada Radović“ – rekla je Kolundžić.

Po riječima Jelene Vukasović, „Kotorske pričice o nasljeđu“ su „mahanje pred očima djece i mladih u Kotoru i Boki kotorskoj kojom ih, kako je kazala, „Muzeji“ uče o kulturnom nasljeđu sa jedne strane, a sa druge propituju i za nasljeđe možda vezuju njihove buduće životne i obrazovne izbore“- rekla je Jelena Vukasović.

Direktorica  „Muzeja“ je potom ljudima čija su profesionalna pregnuća predstavljena u knjizi ili članovima/ca njihovih obitelji uručila skromne darove – po primjerak knjige i ilustraciju Ane Rodić. Fragmente knjige čitao je glumac Goran Slavić. Podsjetimo, kotorski „Muzeji“ su tijekom ove godine od Muzejskog društva Crne Gore proglašeni najboljim muzejom u Crnoj Gori, a nedavno nagrađeni i Novembarskom nagradom grada Kotora.