Otvoren Drugi festival knjige u Kotoru

Time to read
3 minutes
Read so far

Srijeda, 07. rujna 2022. - 8:36
Autor: 

Sinoć je u galeriji Kulturnog centra ''Nikola Đurković'' Kotor otvoren Drugi festival knjige – humanistike, kulture i umjetnosti u Crnoj Gori – FeskK Kotor (FesKK) PAZI ŠTO ČITAŠ! koji će trajati od 6. do 8. 9. u Kotoru.

Na svečanom otvaranju govorili su predsjednica Skupštine Općine Kotor Maja Mršulja, direktor Kulturnog centra ''Nikola Đurković'' Kotor Vladimir Bujišić, osnivačica Fesk-a Zorica Stablović Bulajić, rukovoditeljica  Gradske biblioteke i čitaonice Kotor Marija Starčević, urednica Festivala Stanka Janković Pivljanin. Moderatorica programa je bila bibliotekarska savjetnica u Gradskoj biblioteci i čitaonici Kotor i koordinatorica FesKK-a Jasmina Bajo.

Prisutne je najprije pozdravio Vladimir Bujišić koji je kazao da mu je izuzetno zadovoljstvo što je Kulturni Centar ''Nikola Đurković'' Kotor organizator ovog festivala i da vjeruje da ćemo svi u narednim danima uživati u bogatom i kvalitetnom kulturnom programu.

''Nadam se da će ova manifestacija postati tradicionalna, jer ovaj grad to zaslužuje'', naveo je Bujišić.

Zorica Stablović Bulajić je podsjetila da je sama ideja Fesk-a nastala prije šest godina, sa željom da knjiga „ne sklizne u domen zabave i lakog čitanja“.

''Željeli smo da vrijedne knjige ne ostanu samo u arhivima i bibliotekama i tako nedostupni mlađoj publici, već da ih predstavimo široj javnosti'', kazala je Stablović Bulajić i dodala da će na festivalu biti prikazano 300 naslova cjelokupne crnogorske produkcije.

'' Nagrade se dodjeljuju u tri kategorije koje su inače specifične i koje se ne dodjeljuju na drugim festivalima'', istakla je Stablović Bulajić i kazala da je FesK poseban i po tome što predstavlja mjesto okupljanja onih kojima je zajednička želja i volja za knjigom.

Stablović Bulajić je podsjetila da se ideja o održavanju ovog festivala rodila u Beogradu, na beogradskom Fesk-u, i to zahvaljujući tadašnjoj potpredsjednici Općine  Kotor Ljiljani Popović Moškov koja je prepoznala značaj ovog festivala i poželjela da se  organizira  i u Kotoru. Stablović Bulajić se potom zahvalila i Biserki Milić i Jeleni Čečur, a posebno je istakla da Fesk-a u Kotoru ne bi bilo bez vrijednih suradnica Stanke Janković Pivljanin i Jasmine Bajo.

''Srdačno se zahvaljujem Vladimiru Bujišiću što je prihvatio organizaciju ovogodišnjeg izdanja Fesk-a u Kotoru'', istakla je Stablović Bulajić.

Marija Starčević je u ime Gradske čitaonice i biblioteke Kotor pozdravila prisutne i podsjetila na okrugli stol,  koji će se održati u četvrtak, 8.9.,  na Međunarodni dan pismenosti.

''Tema okruglog stola je pismenost u 21. vijeku – elementarna, akademska, digitalna i ovim programom započinjemo proslavu 70 godina postojanja Gradske biblioteke i čitaonice'', navodi Starčević.

Stanka Janković Pivljanin je kazala da je cilj festivala da se skrene pažnja na nekomercijalna izdanja koja nisu toliko prisutna u javnom prostoru izvan užestručnih i znanstvenih krugova u oblasti humanistike, kulture i umjetnosti i afirmira uloga izdavaštva u nacionalnoj kulturi Crne Gore.

''Želimo da satavimo akcenat na društvenoodgovorno izdavaštvo, da u prvom planu festivala budu naslovi i sadržaji publikacije umjesto izdavača, kao i da se organizuje prodaja knjiga po povoljnijim cijenama'' pojašnjava Janković Pivljanin.

Ona je podsjetila i da je slogan festivala sinergija kulturnih vrijednosti.

''Nadam se da će program ovog festivala biti zanimljiv posjetiocima i da će šira čitalačka publika naći nešto iz domena svog interesovanja'', zaključuje Janković Pivljanin.

Festival je svečano otvorila predsjednica Skupštine Općine Kotor Maja Mršulja.

''Čast mi je da otvorim Drugi festival knjige u Crnoj Gori i to u ime Opštine Kotor koja je pokrovitelj Festivala'', kazala je Mršulja i dodala da je Kotor grad koji zaslužuje ovaj festival i da se nada da će on postati tradicionalan i još jedna kulturna manifestacija po kojoj će se Kotor prepoznavati'', dodaje Mršulja.

Tijekom prvog festivalskog dana održano je pet prezentacija:

1.   KOTORSKE LEGENDICE (2022.) MILKA KOLUNDŽIĆ I ANA RODIĆ / OJU ‘’MUZEJI’’ KOTOR

Na prezentaciji su govorili u ime izdavača v.d. direktorke OJU ‘’Muzeji’’ Kotor Dušica Ivetić i glavna urednica programa Jelena Vukasović.

2.  IZVJEŠTAJI MITRA BAKIĆA, CRNOGORSKOG POSLANIKA U CARIGRADU 1885. – 1887. (2022.)  PETAR VUKIĆ VUKOTA VUKOTIĆ I SRĐAN PEJOVIĆ / DRŽAVNI ARHIV CRNE GORE, CETINJE

O knjizi  je   govorio  jedan od autora mr. Vukota Vukotić i Željko Miranović v.d. pomoćnika direktora Državnog arhiva Crne Gore. Moderatorica  programa je bila Jasmina Bajo.

3.   ROMANIČKE CRKVE GRADA KOTORA – CRKVE I VJEKOVI (2020.) RADOJKA ABRAMOVIĆ / JU POMORSKI MUZEJ CRNE GORE

Knjigu je predstavila Radojka Abramović, muzejska savjetnica u Pomorskom muzeju Crne Gore. Moderatorica  programa je bila Jasmina Bajo

4.    STVARALAČKE TAJNE I ANALITIČKA OTKRIĆA (2019.) RADOMIR IVANOVIĆ / NARODNA BIBLIOTEKA “NJEGOŠ” NIKŠIĆ

Na prezentaciji, pored autora, govorili su prof. dr. Rajka Glušica i direktorica Narodne biblioteke ‘’Njegoš’’ u Nikšiću prof. dr. Bojana Obradović. Moderatoricaa programa je bila Stanka Janković Pivljanin

5.   SABRANA DJELA STEVANA DUČIĆA (2018.-2019.) / FOND ZA RAZVOJ KUČA “MARKO MILJANOV”

O knjizi govorili su prof.dr. Radomir Ivanović i prof. dr. Rajka Glušica. Moderatorica programa je bila Stanka Janković Pivljanin.

U pratećem dijelu programa otvorene su dvije izložbe - Jevreji u Kotoru autorice Marije Novaković i Bogdana Kuševića i Istorija koje nema NVO ''Anima'' i NVO ''Expeditio''  u suradnji sa slovenačkom dizajnericom Tatjanom Radeš.

U glazbenom  dijelu nastupila je ženska klapa ''Incanto'' iz Kotora.

Podsjetimo, trodnevni program održava se u Staklenoj galeriji Kulturnog centra.