Promovirana knjiga „Tara i čarobno drvo“ u Kotoru

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 19. studenog 2019. - 14:10
Autor: 

Povodom 21. 11.,  Dana općine Kotor u prepunoj dvorani Kina „Boka", u organizaciji JU Kulturni centar “Nikola Đurković” / Gradske biblioteke i čitaonice, u ponedjeljak 18. 11., promoviran je roman za djecu “Djevojčica Tara i čarobno drvo", autora Žarka Vučinića.

Prisutne je pozdravila Marija Starčević, rukovoditeljica  Gradske biblioteke i čitaonice Kotor, a odlomke iz knjige čitala je urednica romana Sonja Živaljević.

Prema riječima autora, roman za djecu „Djevojčica Tara i čarobno drvo" odštampan je na recikliranom papiru, a ilustracije su radile učenice 2. i 3. razreda Srednje likovne škole "Petar Lubarda" sa Cetinja.

Knjiga „Djevojčica Tara i čarobno drvo“ jeste ekološka bajka o borbi mladih za spas Planeta, koja propagira osnove koncepta "Zero waste" – Svijet bez otpada.

Svoju prvu knjigu za djecu „Čudesni svijet puha Đorđa“ Žarko Vučinić objavio je 2016. godine, a za njen nastavak „Puh Đorđe i duhovi triftara“ dobio je nagradu Udruženja crnogorskih pisaca za djecu i mlade za najbolju knjigu za djecu objavljenu u 2017. godini. Posljednji dio ekološke trilogije „Puh Đorđe u zamci Spiridona Ledenog“ objavio je 2018. godine. Dva puta je nominiran za prestižnu regionalnu književnu nagradu „Mali princ“.

Na Prvom festivalu knjige – humanistike, kulture i umjetnosti u Crnoj Gori – FesK Kotor (FesKK) održanom 2018. godine, Izdavačka kuća „Gligorije Dijak“ iz Podgorice dobila je priznanje za inovativno-obrazovnu praksu, za trilogiju, autora Žarka Vučinića koju čine knjige: „Čudesni svijet puha Đorđa“ i „Puh Đorđe i duhovi triftara“ i „Puh Đorđe u zamci Spiridona Ledenog“.

Kreator je koncepta „Priroda, djeca, mašta – učimo uz puha Đorđa“,  čiji je cilj povratak djece prirodi, koji je promovirao pred više od 7000 mališana iz Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine.