Projekt VODIČ ZA OSI – KOTOR 2016. Udruženja paraplegičara

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 01. prosinca 2016. - 9:49
Autor: 

3. prosinac je još 1992. godine, proglašen od strane Generalne Skupštine UN Međunarodnim danom osoba s invaliditetom.

Osobe s invaliditetom se svakodnevno suočavaju sa socijalnim i fizičkim barijerama, kao što su predrasude u stavovima prema invalidnosti, nepristupačnost objekata i druge arhitektonske infrastrukture kao i nepristupačnost informacija i oruđa za komunikaciju.

Ove barijere često kao rezultat imaju nedostatak znanja ili svijesti o  pitanjima invalidnosti, što se može prevazići jednostavnim aktivnostima. Osobe s invaliditetom mogu ravnopravno da sudjeluju u društvu ako se uklone fizičke i socijalne barijere i prepreke u stavovima.

U našoj Općini postoji Koalicija  7 organizacija  OSI koja već godinama radi na prevazilaženju svih tih barijera u svom okruženju. Kao rezultat toga djelovanja, prije šest  godina donesen je LPA I  kao vrlo značajan dokument, koji je u značajnom dijelu i realiziran kroz osam oblasti koje su označene kao prioriteti.

Također kao jedna od rijetkih Općina u Cnoj Gori u Kotoru je formiran i Savjet za brigu o licima s invaliditetom koji je svojim djelovanjem utjecao na poboljšanje uvjeta života osoba s invaliditetom.

Svaka od navedenih invaldiskih organizacija ponaosob se prema kategoriji invalidnosti svojih članova  bavila rješavajanjem specifičnih problema. Tako s kroz realizaciju  mnogobrojnih projekata, radionica, seminara, okruglih stolova i sličnih aktivnosti, mnogo doprinijele na ukupno podizanje razine svijesti kako svoji članova  tako i društva u cjelini.

U cilju unapređivanju položaja  lica s invaliditetom, kroz jačanje međusobne suradnje, u skladu sa demokratskim principima i vrijednostima između Koalicije invalidskih organizacija i Općine Kotor 2014. god. zaključen je i SPORAZUM O SARADNJI.

Povodom 3. prosinca, Međunarodnog dana osoba s invalidtetom, Udruženje paraplegičara Kotor će toga dana, u subotu,  3. prosinca 2016. god. u 11 sati u hotelu Vardar  prirediti prezentaciju svojeg projekta VODIČ ZA OSI – KOTOR 2016.