Pretpremijera filma o Ivanu Antunu Nenadiću u HNV-u

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 16. rujna 2018. - 10:10
Autor: 

Pretpremijera dokumentarnog filma o Ivanu Antunu Nenadiću, prvom dramskom piscu na tlu današnje Crne Gore, prikazana je sinoć u Velikoj dvorani Doma kulture „Josip Marković“ u Donjoj Lastvi, u organizaciji Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina i Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

Nazočnima se obratio predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković, koji je izrazio zadovoljstvo promocijom filma o doktoru crkvenog prava, generalnom vikaru Kotorske biskupije, dugogodišnjem župniku crkve sv. Eustahija i prvom dramskom piscu na teritorij današnje Crne Gore. Ivan Antun Nenadić rođen je u Perastu davne 1723. godine, a umro je u Dobroti 1784. godine. Scenaristi filma su Bogić Rakočević i Derviš Selhanović. Nazočne je pozdravio i Luka Duković, ispred Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina, koji je izrazio zadovoljstvo sinoćnjom promocijom te istakao da će CEKUM i dalje raditi na unaprjeđenju i afirmaciji manjinskih prava u oblasti kulture. 

Sinoćnja pretpremijera filma o don Ivanu Antunu Nenadiću predstavlja još jedan izraz izvanredne suradnje, zašto ne i reći prijateljskih relacija između Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina Crne Gore (CEKUM) i Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore.

Na sjednici Hrvatskog nacionalnog vijeća donesena je jednoglasna odluka da se ravnatelju Nacionalne biblioteke Đurđe Crnojević na Cetinju Bogiću Rakočeviću, glavnom uredniku filma, uruči zahvalnica HNV-a za njegov višegodišnji predan rad na promociji i afirmaciji hrvatske zajednice kao neodvojive sastavnice crnogorske države.

Na promociji su, između ostalih, nazočili: konzul gerant Republike Hrvatske u Kotoru Marijan Klasić, poslanik u Skupštini Crne Gore Adrijan Vuksanović, dopredsjednik Općine Tivat Ilija Janović, predsjednica Matice hrvatske za Boku kotorsku Marija Mihaliček, redatelj filma Saša Terzić.