Predsjednici općina Budva, Herceg Novi i Tivat izrazili nezadovoljstvo zbog izostanka podrške privredi u ovim općinama

Time to read
1 minute
Read so far

Srijeda, 17. ožujka 2021. - 13:31
Autor: 

Predsjednici općina  Budva, Herceg Novi i Tivat, Marko Carević, Stevan Katić i Željko Komnenović, izrazili su nezadovoljstvo izostankom podrške privredi u ovim općinama, koje su posebno ekonomski pogođene zatvaranjem brojnih djelatnosti na period duži od mjesec dana.  U zajedničkom odgovoru koji su uputili Ministarstvu financija i socijalnog staranja stoji: “Upoznati smo sa mjerama koje su donešene za roditelje djece do 11 godina. Osim njih, na području naših opština žive i rade i roditelji starijih učenika, studenata, kao i ljudi koji možda nemaju djecu, a egzistencija im je direktno ugrožena mjerama Ministarstva zdravlja, kojima im je zabranjen rad. Moramo da napomenemo, ugrožena kategorija su i podstanari, kao i preduzetnici koji iznajmljuju poslovne prostore za rad svojih djelatnosti. Donošenjem subvencija za zarade za mjesec februar za privrednike sa područja naših opština, pokazali biste građanima da ste zaista posvećeni tome da im u vremenima teškim za sve nas, makar malo olakšate borbu za opstanak ionako ugroženog poslovanja.

Ministarstvo financija u svom odgovoru na izrečeno negodovanje, poziva da rukovodstva općina pokažu razumijevanje za to “da Vlada u ograničenim finansijskim uslovima i velikom pritisku na javne finansije, nastoji usmjeriti sredstva na najugroženije djelatnosti privrede”.

„Iz Ministarstva podsjećaju da osim subvencionisanja februarskih zarada zaposlenih na plaćenom odsustvu sa rada, jesu aktuelne i ostale mjere u okviru Programa subvencionisanja zarada u I kvartalu 2021. Takođe navode mogućnost odlaganja i reprograma plaćanja poreza i doprinosa na dohodak, jednokratnu podršku za uspostavljanje sistema za elektronsku fiskalizaciju, dodatne mjere podrške za turizam i ugostiteljstvo. Iz Ministarstva posjećaju na definisanu mjeru za smanjenje cijene zakupa prostora u državnom vlasništvu za 50% u 2021. godini, kao i odlaganje obaveza po ovom osnovu, koje se odnose na period 01.07. – 31.12.2020. godine, uz reprogram na 12 mjeseci“ – stoji u priopćenju. 

Cijenimo da aktuelne mjere, kako one koje podrazumijevaju konkretna davanja, tako i mjere koje se odnose na olakšice, predstavljaju značajnu podršku privredi. Vjerujemo da i sada pokazujemo interaktivan pristup kada su privrednici u pitanju, uz svakodnevnu posvećenost analizi njihovih zahtjeva i prihvatanje istih u mjeri mogućeg u trenutnim finansijskim uslovima“, stoji u posljednjem odgovoru Ministarstva financija i socijalnog staranja.