Posjet predstavnika Republike Hrvatske Općini Tivat

Time to read
1 minute
Read so far

Četvrtak, 08. srpnja 2021. - 10:31
Autor: 

Predsjednik Općine Željko Komnenović i predsjednik Skupštine Općine Tivat dr.  Andrija Petković ugostili su jučer   državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske Zvonka Milasa, veleposlanika Hrvatske u Crnoj Gori NJ.E. Veselka Grubišića, generalnu konzulicu RH u Kotoru Jasminku Lončarević i savjetnika s posebnim položajem za pitanja hrvatske nacionalne manjine u inozemstvu dr. sc.  Milana Bošnjaka. Sastanak su inicirali i njemu prisustvovali predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore Zvonimir Deković i predsjednik Hrvatske građanske inicijative Adrijan Vuksanović.

Odnosi sa hrvatskom zajednicom u Tivtu su otvoreni, iskreni i bilježe stalni napredak. Činjenica da Hrvaska građanska inicijativa nije dio lokalne vlasti, nije prepreka dobroj saradnji i ostvarivanju ciljeva koji su u interesu hrvatske zajednice“- poručio je Komnenović i podsjetio na niz aktivnosti koje svjedoče harmoničnim odnosima, zajedništvu i suživotu u Tivtu i Boki. „Naš je zadatak da ovu harmoniju i bogato nasljeđe sačuvamo i za generacije koje dolaze“, poručio je on.

Predsjednik SO Tivat dr.  Andrija Petković je ukazao na činjenicu da Tivćane s Hrvatskom vežu brojni emotivni, rođački i prijateljski odnosi, ali i da ona kao članica Europske unije nudi brojne pozitivne prakse primjenljive na lokalnom nivou. Čelni ljudi tivatske Općine najavili su da će do sredine kolovoza  biti završen vodovod do otoka Gospe od Milosti, čime će biti riješen problem vodoopskrbe  tamošnje crkve i samostana.

Zvonko Milas je zahvalio na prijemu i ukazao na značaj očuvanja kulturne baštine i identiteta Hrvata u Boki, dok je veleposlanik Grubišić govorio o perspektivama privredne suradnje, koja je na relaciji Crne Gore i Hrvatske na zavidnom nivou. Tema sastanka bio je i objekt Doma kulture u Donjoj Lastvi te planovi vezani za dalje korištenje tog prostora, koji po riječima prisutnih predstavlja centar kulturnog života u Lastvi. Dogovoreno je da se iznađe modalitet dalje suradnje na obostranu korist.

Vlast u odnosu prema manjinama, demonstrira svoju veličinu“, rekao je Adrijan Vukasnović i iskazao spremnost za rješavanje svih otvorenih pitanja na lokalnom nivou, u korektnom ambijentu. Razgovaralo se o mogućnostima suradnje u oblasti kulture,  ali i razmjeni iskustava kada su u pitanju ekološki održivi vidovi transporta.