Pine dato na upravljanje Komunalnom poduzeću

Time to read
1 minute
Read so far

Utorak, 03. kolovoza 2021. - 17:05
Autor: 

„Javno preduzeće za upravljanje morskim dobrom Crne Gore, Komunalno preduzeće Tivat, uz saglasnost predsjednika opštine Tivat, potpisali su danas Sporazum o ustupanju na korišćenje pristaništa Pine, ukupne površine 365m2. Sporazum se odnosi na period od jedne godine, a godišnja naknada za korišćenje pristaništa Pine iznosi 32.000€. JP za upravljanje morskim dobrom i Opština Tivat, odnosno Komunalno preduzeće Tivat, sagasili su se da će cjelokupni iznos godišnje naknade biti usmjeren na realizaciju kapitalnih investicija u Opštini Tivat“ – stoji u priopćenju.

Pine je bez upravljača od 2018. godine i ovakva situacija nije bila u interesu ni Opštine ni građana. Sada po prvi put, kroz partnerski odnos sa JP za upravljanje morskim dobrom, Komunalno preduzeće stiče pravo korišćenja cjelokupne površine Pina, a od posebnog je značaja činjenica da će svi prihodi koje JPMD ostvari ovim putem, biti vraćeni Tivtu kroz investicije u obalni pojas” – rekao je ovim povodom predsjednik Općine Tivat Željko Komnenović. On je najavio potpisivanje posebnog Sporazuma između Općine Tivat i Komunalnog poduzeća kojim će se Općina obvezati da ukoliko je potrebno plati cijeli  iznos ili dio godišnje naknade za korištenje Pina, prepoznajući u tome poseban interesa za grad i građane

Direktor JP za upravljanje morskim dobrom Mladen Mikijelj istakao je važnost ovog Sporazuma imajući u vidu upravljačku politiku poduzeća na čijem je čelu, “da se glavni opštinski resursi vrate građanima”. Mikijelj je naglasio da JPMD radi na popravljanju negativnog imidža koji poduzeće ima u javnosti, i da je pravi put ka ovom cilju prepoznavanje interesa lokalnih zajednica.

„Ovim Sporazumom Komunalno preduzeće Tivat stiče pravo pružanja usluge pristajanja plovila i pružanja ostalih pratećih usluga, ali i obavezu obezbjeđivanja reda u funkcionisanju pristaništa. Komunalno preduzeće ima pravo naplate naknade za uslugu pristajanja plovnih objekata na pristaništu Pine.  Na Pinama će biti dozvoljen privez isključivo školskom brodu Jadran bez plaćanja naknade uz saglasnost Ministarstva odbrane Crne Gore. Sporazum stupa na snagu nakon što dobije saglasnost Vlade“ – stoji u priopćenju.