Petak 13.

Time to read
1 minute
Read so far

Petak, 13. veljače 2015. - 10:09
Autor: 

Danas je petak 13., po mnogima dan od kojega strijepe i kojega se boje. Ali, znate li kako je petak 13. došao na zao glas? Postoji nekoliko legendi koje potječu iz različitih krajeva.

Najpoznatija legenda vuče korijene iz Biblije. Naime, Juda, apostol koji je izdao Isusa bio je trinaesti gost na Posljednjoj večeri. Također, kršćani vjeruju kako je upravo na taj dan u tjednu Isus razapet. Neki biblijski učitelji uvjereni su da je petak dan kada su Eva i Adam pojeli zabranjeno voće, a možda je najvažnije što je Kain u petak ubio Abela. 

Ipak, većina povjesničara vjeruje kako je petak 13. na zao glas došao nakon što je na taj dan 1307. godine počela jedna od većih tragedija u ljudskoj povijesti. To je dan kada je francuski kralj Philippe le Bel u dogovoru s tadašnjim Papom naredio uhićenje više od stotine vitezova iz reda Templara pod optužbom hereze. U idućih sedam godina mnogi su bili mučeni i ubijeni, a još više ih je zatvoreno. Veliki majstor Jacques de Molay bio je spaljen.

Manje poznata legenda nas vodi još dublje u povijest. Vjeruje se kako je strah od broja 13 nastao u Norveškoj iz jednog narodnog mita. Naime, 12 je bogova u Valhalli, na nebu imalo večeru i zabavu, na koju je banuo 13. nezvani gost, zao i pokvaren Loki. Loki se počeo zabavljati te je stvari organizirao tako da Hoder, slijepi bog tame strelicom čiji je vrh premazan imelom pogodi prekrasnog Baldera, boga veselja i zadovoljstva. Balder je umro, a cijelom je zemljom zavladala tama. Od tog trenutka nadalje brojka 13 se smatra kobnom i zloslutnom.

Ali, nećemo biti sujevjerni te vam želimo ugodan i bezbrižan dan!