Otvorena izložba u čast JK „Delfin“

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 27. studenog 2018. - 10:24
Autor: 

Otvaranjem retrospektivne izložbe jedriličarskog kluba (JK) Delfin i uručenjem nagrada i priznanja, završena je regata “Dan Tivta” koja je organizirana tijekom vikenda u znak obilježivanja oslobođenja Tivta.

U klasi Optimist prvo mjesto i zlatnu medalju je osvojio Pavle Musić, srebro je pripalo Viktoru Lesjaku, a bronca i treće mjesto Marku Ljubojeviću. Isti je poredak i kada je riječ o jedriličarima do 12 godina u spomenutoj klasi.

Među damama najbolja je bila Romina Racković iz Jedriličarskog kluba Lahor iz Kotora, drugo mjesto i srebrnu medalju je osvojila Sofija Gluhova iz kluba Delfin, a  brončana medalja je pripala Nini Strahinji iz kotorskog kluba Lahor.

Klasa Laser 4.7. prvo mjesto i zlatnu medalju osvojio je Nikola Golubović iz JK Delfin dok su ostala odličja su pripala natjecateljima iz Ukrajine. Juri Gumenko je osvojio srebro, a Irina Nikonova brončanu medalju.

U klasi Laser Radial prvo mjesto zauzeo je Andri Kamenčuk iz Ukrajine, srebro je pripalo Oskaru Madoniču također iz Ukrajine, a brončana medalja je pripala Anastasiji Demehenko.

U vrlo jakoj konkurenciji, naša, Irina Kusovac je zauzela peto mjesto, a bila je treća u konkurenciji jedriličarki.

U olimpijskoj klasi za jedriličare, klasi Laser Standard, zlatnu medalju je osvojio je član JK Delfin, aktualni šampion Crne Gore kao i najbolji mladi sportaš Tivta za 2018. godinu  Ilija Marković. Ilija je obije regate završio kao prvoplasirani. Srebro je pripalo Radivoju Popoviću članu  kluba Lahor iz Kotora, dok je treće mjesto i brončanu medalju osvojio Miloš Tripović iz JK Delfin.

Na ovogodišnjoj regati, pored jedriličara iz Boke, sudjelovali su i reprezentativci Ukrajine koji se u Tivtu nalaze na pripremama.

Izložba "Navigare necesse est" (Jedriti se mora), u Muzeju pomorskog nasljeđa u Porto Montenegru, posvećena je povijesti sportskog jedrenja u Tivtu, s fokusom na JK Delfin koji gaji tradiciju jedrenja i pomorskog sporta već 70 godina.

Prema riječima predsjednika Općine Tivat, dr. Siniše Kusovca, koji je otvorio izložbu, JK “Delfin” predstavlja jednu od perjanica sporta u Tivtu.

“Vrijednost svakog sportskog kluba i svake organizacije ogleda se u tome koliko ima podmlatka, koliko ima djece. Jedriličarski klub Delfin to gaji i to ima od najmanjih, do najstarijih. Njih posebno pozdravljam i posebno čestitam i apelujem da što više idu ka jedrenju, jer time razvijaju i emocionalne i kognitivne sposobnosti. To je jedan od najzahtjevnijih sportova”, rekao je predsjednik Općine i najavio potporu lokalne samouprave u organizaciji Balkanskog, kao i regate Europskog prvenstva.

Prema riječima predstavnika kluba, Frana Tripovića, “Delfin” nije samo sportski klub, već i klub koji se bavi neformalnom edukacijom i ima veoma izraženu ekološku i kulturološku komponentu.

“U upravi ćemo se truditi da sve kapacitete širimo i unapređujemo. Došli smo do toga da smo dobili organizaciju Balkanskog prvenstva sljedeće godine na jesen, kao i regatu Evropskog kupa za klasu Laser standard do 21 godine, koja će se jedriti 2021.godine u Tivtu. Same te činjenice govore o tome da je jedrenje u Boki itekako živo, i da, pored toga što mi idemo u svijet, svijet dolazi kod nas u Boku. Jedrenje u Boki je jedna velika, jaka i pozitivna priča. Kako ova izložba nosi ime Jedriti se mora, pozivam sve da dođu, da jedrimo i da se družimo“, poručio je Tripović.

Rukovoditelj Zbirke pomorskog nasljeđa, Dražen Jovanović, istakao je da je Delfin, jedan od najtrofejnijih tivatskih klubova, a također i nositelj tradicije i kulture života grada kroz decenije.