Pobjednik jučerašnje regate - „Sinji galeb“

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 23. travnja 2017. - 8:46
Autor: 

Idealno vrijeme za jedrenje, velika borba, sjajno druženje i odlična organizacija obilježili su jedanaestu  tivatsku regatu za Krstaše i Mikrotonere koja je održana u akvatoriju Tivatskog i Kotoroskog zaljeva. Organizator je bio Jedriličarski klub Delfin iz Tivta. Slavila je posada jedrilice „Sinji galeb“ sa skiperom Ilijom Belanom, a treba naglasiti da je ostvaren najbolji rezultat u povijesti tivatske regate. Regatno polje odjedrili su za 1sat 58minuta 30sekundi.

Vrijeme je poslužilo jedriličare i organizatore natjecanja . Sunčan dan, udari vjetra su se u pojedinim dijelovima regatnog polja kretali i do 20 čvorova. Poslije velike borbe svalovima, suncem i vjetrom, prva je do cilja u konkurenciji 20 posada, stigla jedrilica „Sinji galeb“ sa skiperom Ilijom Belanom. Drugo mjesto i srebrnu medalju osvojio je skiper RianPilepič i njegova posada na jedrilici BLU26. Treće mjesto i brončana medalja pripala je organizatoru tivatske regate, posadi Jedriličarskog kluba Delfin, sa skiperom Robertom Farkašem. Posada Delfina je i najmlađa posada čiji članovi su državni prvak uklasi laser 4.7 Ilija Marković, državni prvak u klasi Optimist Nikola Golubović i Tatjana Kusovac, koja započela sezonu u klasi laser 4.7.

U klasi 1. trofeje su osvojili skiperi na jedrilicama tipa BLU26.  Prvi je skiper RianPilepič i posada Porto Montenegra, drugi je skiper Robert Farkaš i treći skiper Filip Petričević i posada JK Lahor iz Kotora. U klasi 2. najbrži je bio skiper Jovica Rašović, jedrilica „Medusina“, srebro je pripalo skiperu Miodragu Miliću, jedrilica „Vega“,  a bronca skiperu Goranu Nikoliću, jedrilica „Tromb“. „Sinji galeb“ pod vještom rukom skipera Ilije Belana pobjednik je u klasi 3. Srebro je pripalo skiperu Goranu Nikoliću, jedrilica „Vesna“, a broncu je osvojio Nikša Truš, jedrilica „Čita“.  Ruski skiper Oleg Smirnov pobjednik je u klasi 4, drugi je Kotoranin Miro Milovanović, jedrilica „10 YearsAfter“ i treći također  skiper iz Kotora Branimir Stjepčević s  posadom iz Podgorice,  koju je predvodio taktičar PredragLešić. U klasi 5  snage su odmjerili najduži brodovi, a pehar je odnio skiper Krsto Todorović, jedrilica „Jelena“ iz Bara i srebro skiper Oleg Smirnov.

Na kraju zaista divnog dana predsjednik Jedriličarskog kluba Delfin Robert Farkaš, ujedno i predsjednik Organizacionog odbora regate, zahvalio je na sudjelovanju  i sjajnom i fer nadmetanju. Farkaš je još jednom podsjetio prisutne da se pridržavaju kodeksa zaštite životne sredine koju propisuje Svjetska jedriličarska organizacija, WolrdSailing i osnovna jedriličarska etika. Nagrade je najboljim jedriličarima dodijelio predsjednik Regatnog odbora Aleksandar Filipović, sudac. Posebnu nagradu, sistem za obavještavanje u slučaju nezgode na moru „RescuMe“,  kompanija Boatservice dodijelila je jedrilici „Sinji galeb“

Regata se jedrila pod pokroviteljstvom Općine Tivat i kompanija Brend New Tivat, Lovćen osiguranje i Porto Montenegro.