Otvorena izložba Toma Katurića u Zbirci pomorskog nasljeđa

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Subota, 02. rujna 2017. - 13:33
Autor: 

Izložba „Poštanska istorija Boke Kotorske u XIX vijeku“, Toma Katurića, najtrofejnijeg crnogorskog filateliste, otvorena je jučer u Zbirci pomorskog nasljeđa u Portu Montenegru.

Posjetitelji su imali priliku vidjeti četiri kolekcije: poštansku povijest Boke iz perioda 1809. – 1875.,  Pisma bokeljskih pomoraca, 1813. – 1880., okupacija Boke i Crne Gore 1941. – 1944.,kao i Pisma austrougarskih mornara s ratnih brodova.

Katurić je istakao kako je Tivat pomorski grad s dugom tradicijom, te da je ovaj prostor adekvatan za predstavljanje kolekcije iz kuće Katurića.  On je istakao da prikazane kolekcije prikazuju povijest, pismenost i kulturu Bokelja, te da je izuzetno ponosan na to. Prof. Lazar Seferović, koji je dobio brojna priznanja za monografiju „Tomo Katurić – zlatni filatelista koji je osvojio svijet“, kazao je da Tomo kroz filateliju prenosi bokeljske vrijednosti diljem svijeta, i najavio je njegovu novu izložbu, koja će biti otvorena u Braziliji u listopadu ove godine.

 

Katurić je počeo izlagati  2001. godine, ali se filatelijom bavi od još od 1974. godine kada mu je stric Lazar, inače građevinski inženjer "predao" kolekciju kako bi nastavio tradiciju,  koju je počeo njegom pradjed Mate, koji je bio pomorski kapetan na jedrenjacima, a nastavio djed Tomo koji je bio trgovac žitom. Katurićeva kolekcija je unikatna i dobrim dijelom sastavljena je od pisama iz obiteljske  prepiske.

Od 2006. kada je osvojio prvu zlatnu medalju za neovisnu Crnu Goru, Tomo Katurić je sa svjetskih natjecanja  donio 12 zlatnih medalja.