Obljetnica najveće tragedije na moru – potapanje broda „Cetinje“

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Nedjelja, 10. prosinca 2017. - 11:28
Autor: 

Polaganjem vijenaca na groblju u Donjoj Lastvi jutros je obilježena obljetnica najveće tragedije na moru – potapanje broda „Cetinje“, koji je na današnji dan naišao na zaostalu podvodnu minu, koju su postavili njemački fašisti za vrijeme Drugog svjetskog rata. Tom prigodom, poginulo je 200 putnika civilnog stanovništva Boke, a među njima i 15 Talijana, pripadnika partizanske brigade “Garibardi”.

U ime UNBOR-a o ovoj velikoj tragediji govorio je predsjednik Dragiša Ćosović, koji je pozdravio sve nazočne, kao i goste iz Italije: Đanpjera Ricija i njegovu suprugu, kao i profesora Erika Gobetija.

„Dana 10. decembra 1944. godine, ploveći na relaciji, Tivat-Đenovići, brod je na jednakoj udaljenosti od obala Tivta, Krašića i Bijele naišao na podvodnu magnetnu minu, koju su njemački fašisti postavili za vrijeme rata. Desilo se to između 9. i 10. sati ujutru. Sa teškim povredama preživjeli su kapetan Božo Paparela, sedmoro putnika i trojica članova posade. Na dubini od 41 metra počiva ova “plava grobnica” t.j. olupine zlosrećnog broda “Cetinje” koji je kratko nosio partizanske oznake“, kazali su iz UBNOR-a.

Nakon polaganja vijenaca, svi zainteresirani su se ukrcali na brod i krenuli na mjesto potapanja broda „Cetinje“.