Obilježen Zavjetni dan Peraštana

Time to read
1 minute
Read so far

Ponedjeljak, 16. svibnja 2022. - 10:42
Autor: 

Jučer je proslava Zavjetnog dana Peraštana  počela defileom Bokeljske mornarice uz pratnju Gradske muzike Kotor. Nakon obilaska mjesnog groblja, gdje je  sahranjen nekadašnji admiral Bokeljske mornarice  Vladislav Brajković, Mornarica je na trgu ispred crkve svetog Nikole  tradicionalno odigrala kolo.  Nakon toga je uslijedila sveta misa u crkvi svetog Nikole.

Don Filip Janjić  je u svojoj propovijedi zapitao vjernike što bi učinili da su mogli birati majku te rekao da bi vjerojatno izabrali upravo svoju   majku: „Nadnaravna vrijednost našega života ne zavisi od toga da ostvarujemo velika djela, koja su više puta samo plod naše mašte, već zavisi od toga da Božju volju vjerno prihvaćamo i da svakoga dana spremno prinosimo male žrtve. Tako je živjela Marija, ona koja je puna milosti. Cilj Božanske naklonosti, izdignuta iznad anđela i svetaca, vodila je redoviti, jednostavni život. Marija je stvorena, kao i mi, sa srcem, kao što je naše, koje je bilo sposobno  za klicanje i za radost. Srce, koje je bilo sposobno za patnju  i suze. Za ljubav, ne bilo kakvu. Duboku, Božansku ljubav, koja spašava čovjeka i svijet. I mi smo Božja stvorenja, kao i ona. Dovoljno je da se potrudimo, da budemo vjerni, pa da Gospodin i nama učini velika djela. Naša slabost neće biti nikakva zapreka, jer Bog izabra što  slabo, da bi postidio jako i da bi iskazao snagu svoje ljubavi. Mi smo se danas po 368. puta sabrali  u ovaj hram  oko ove čudesne Gospine slike,  da se sjetimo  toga čudesnoga dana u kojem se maleni gradić Perast sa skromnim ljudstvom i oružjem, ali moćnim zagovorom i pomoć od Nebeske Majke, obranio od turske sile. Generacije su prošle ispod ove slike, generacije koje nisu mogli omesti ni ratovi, ni potresi. Ovaj naš skup je dokaz, da baklja kršćanske vjernosti,  preuzeta prije  više od 14 stoljeća, nije ugasnula“.

Ove godine je, za razliku od prethodnih, Zavjetni dan u Perastu obilježen  bez centralne manifestacije – gađanja kokota.