O Sv. Antunu prije 97 god. crkveni pjevački zbor “Sv. Tripun”-Kotor imao je svoj prvi nastup

Time to read
2 minutes
Read so far

Srijeda, 13. lipnja 2018. - 8:56
Autor: 

„Za tri godine CPZ“Sv.Tripun“-Kotor, treba da obilježi svoj veliki jubilej-100 god. od osnivanja i prvog nastupa zbora.

Mješoviti crkveni pjevački zbor „Sv.Tripun“-Kotor, osnovan je prije 97 godina, tj 1921 god.Najveću zaslugu za osnivanje CPZ“Sv.Tripun-Kotor ima franjevac Benvenuto Rode, rođen na Krku 1862 god.(umro u Kotoru 1935 god).Taj talentirani franjevac je bio orguljaš u crkvi Sv.Tripuna, dirigent muškog zbora Scola Cantorum Catarensis, a osnovao je i Dječji muški zbor od ministranata kotorskih crkava.On je bio i učitelj klavira, orgulja i teorije glazbe, kod kojega su prvu naobrazbu dobili i znameniti kompozitor iz Škaljara Ivo Brkanović, kao i dugogodišnji dirigent CPZ“Sv.Tripun“-Kotor prof.Antun Homen.

CPZ“Sv.Tripun“-Kotor, je bio prvi mješoviti zbor, u kojemu po prvi put pjevaju i žene zajedno sa muškarcima, a nastao je spajanjem tri zbora i to muškog zbora “Scola Cantorum Catarensis“ kojeg je vodio franjevac Benvenuto Rode, „Ženskog zbora“ pripadnica III reda sv.Franja u crkvi Sv.Klare, kojeg je osnovao i vodio fra Frano Jurić  i „Dječjeg zbora“ učenika gimnazije i nautičke škole kojeg je osnovao i vodio Antun Homen.

Zbor je prvi put nastupio na blagdan sv.Antuna Padovanskog 13.6.1921 god. u crkvi Sv.Klare, a zborom je dirigirao prof.Antun Homen.Nakon nastupa zbor je organizirao Glavnu skupštinu društva na kojem su donesena Pravila i ime po zaštitniku grada Kotora Sv.Tripunu. Osim liturgijskih pjesama koje je pjevao kroz cijelu godinu, izvodio je duhovna i svjetovna djela velikih svjetskih i domaćih kompozitora i kroz cijelo vrijeme se smatrao najboljim zborom u cijeloj Boki kotorskoj.Zbog svog visokog kvaliteta pjevanja je tako postao jedan od glavnih nosilaca muzičkog i kulturnog života grada i cijele Boke kotorske.Ostaje zapisano da je uspješno nastupao na mnogim duhovnim i svjetovnim proslavama, jubilejima i svečanim koncertima diljem Boke kotorske.Pored brojnih nastupa prije i poslije drugog svj.rata koje bilježe kronike, izdvojićemo samo jedan kada je zbor pjevao na svečanoj akademiji domovinske proslave proglašenja svetim o.Leopolda Bogdana Mandića, kapucina iz Herceg-Novog u kotorskoj katedrali Sv.Tripuna 19.10.1985 god.

U Crkvenom pjevačkom zboru „Sv.Tripun“-Kotor prve početke imali su i već pomenuti vrlo cijenjeni kompozitori Ivo Brkanović, kompozitor i dirigent Antun Homen i njegov sin dirigent Miroslav Homen, Antun Kopitović kompozitor, kao i operni solisti: soprani Trifona Ivanišević Kulari, i Anica Stojanović Musina, tenor Aligi Zaratin i bariton Špiro Grgurević.I danas u njemu po potrebi nastupaju mlade solistice i solisti obje konfesije, podižući ukupan umjetnički dojam izvedbi.

Od osnutka zbora njim su dirigirali: fra Benvenuto Rode od 1919-21, prof.Antun Homen od 1922-89, prof.Nikola Čučić od 1989-2014, a od 2014 do 2017 god.prof.Andrea Orlando Tripović..

Koliki je ekumenizam njegovao CPZ“Sv.Tripun“-Kotor vidi se i po tome što su od osnivanja zbora stalno u njemu pjevali i pjevaći pravoslavne vjeroispovijesti, pa tako osim kađenja moći uoći Sv.Tripuna gdje svake godine učestvuje po 6 vjernika obje konfesije, tako i pjevanjem u zboru na slavu istom Bogu pjevaći potvrđuju dobar suživot vjernika u Kotoru.

Članovi CPZ“Sv.Tripun“ Kotor žele svim srcem da se ova dobra tradicija na isti način kako je zbor i osnovan nastavi, i svećano obilježi jubilej 100 god. CPZ“Sv.Tripun“-Kotor“.

 

 

   Ing.brod. Andro Saulačić

                                                         (pjevać sa najdužim neprekidnim angažmanom u CPZ“Sv.Tripun“)