NVU “Maškarada” nastavljač karnevalske tradicije

Time to read
less than
1 minute
Read so far

Četvrtak, 30. lipnja 2016. - 10:57
Autor: 

U okviru 11. Festivala mediteranskog teatra “Purgatorije” u Galeriji ljetnikovca Buća u Tivtu sinoć je otvorena izložba pod nazivom “Izložba i revija karnevalskih kostima ” , u organizaciji NVU “Maškarada” Tivat i Centra za kulturu Tivat.

Osnivač i organizator NVU “Maškarada” Goran Božović istakao je nastoje da od te nevladine udruge naprave brend u Tivtu, koji bi privukao veliki broj turista. On ističe da je NVU “Maškarada” već punopravni član Federacije europskih karnevalskih gradova.

Predsjednik Federacije europskih karnevalskih gradova Aleksandar Jovanović nas je upoznao s NVU “Maškarada”, koje je osnovano u prosincu prošle godine s ciljem očuvanja, afirmacije i promocije karnevalske tradicije u Tivtu, Crnoj Gori i inozemstvu, kao i poboljšanja kulturno- turističke ponude grada. Aktivnosti kojima će se udruženje dominantno baviti su organizacija maskenbala, karnevala, balova, izložbi, edukativnih radionica, kreativnih performansa, kao i izrada kostima i raznih publikacija.

NVU “Maškarada” su dokazali otvorenost i želju za suradnjom sa svim srodnim organizacijama u regiji, pa su na ovoj izložbi prikazani kostimi grupe Feštađuni iz Budve, Feral iz Kotora, Maškare iz Herceg Novog, Koret iz Tuzi, Harlekin iz Donje Lastve i naravno kostimi „Maškarade”.

Novinar i publicist Mašo Čekić se osvrnuo na karnevalsku tradiciju u Crnoj Gori, povijest karnevala, te nas kao i uvijek upoznao s povijesnim činjenicama i datumima osnutka i razvoja karnvalskih grupa u Crnoj Gori.

Izložba je privukla veliki broj posjetitelja, među kojima je bila i predsjednica Općine Tivat dr. Snežana Matijević.