Noć muzeja u Tivtu okupio veliki broj posjetitelja

Time to read
1 minute
Read so far

Nedjelja, 19. svibnja 2019. - 10:34
Autor: 

U okviru Noći muzeja sinoć je u prostorijama ljetnikovca Buća u Tivtu otvoreno pet izložbi.

Ravnateljica JU „Muzej i galerija“ Jelena Bujišić pozdravila je sve nazočne i zahvalila svima koji su pomogli da se ove izložbe uspješno realizira. „2018. godine je donešena odluka da se u sklopu manifestacije Noć muzeja, u čast umjetnicima grada Tivta, svake godine organizuje izložba jednoga tivatskog slikara. 2018. godine za Noć muzeja je to bila izložba Antona Peana. Miljenko Sindik je umjetnik čija će izložba obilježiti ovogodišnju Noć muzeja. Izložba ovoga poznatoga i priznatoga umjetnika izložena je na dva galerijska nivoa“, kazala je Bujišić. Izložena su 32 Sindikova rada, kao i dva crteža.

U crkvici sv. Mihovila postavljena je izložba Tivatske Gospe, kojom je obuhvaćeno 11 crkava posvećenim Gospi na području općine Tivat. U etnografskoj zbirci postavljene su dvije izložbe. Izložba u prizemlju je autorska izložba kustosa-etnologa Igora Lazarevića posvećena Maslinarstvu u Gornjoj Lastvi. Na prvom katu etnografske zbirke je izložba posvećena porodici Zmajević, a autorica izložbe je Aleksandra Simeunović.

„Ovogodišnja Noć muzeja je posebna jer ovom prilikom otvaramo novi galerijski prostor na 3.spratu. Ovaj prostor je namijenjen za stalnu postavku Dizeldorf- Tivtu. Zbirku čine 94 rada a planirano je da dio po dio kolekcije izlažemo na svaka tri mjeseca. Ova zbirka je 2003 stigla u Muzej i galeriju zahvaljujući Ivici Aranđusu i tadašnjem rukovodstvu Centra za kulturu Tivat“, istakla je ravnateljica Bujišić.

Noć muzeja otvorio je predsjednik Općine Tivat Siniša Kusovac: „Kultura, kao i sloboda -nema granice. Čovjek stvara kulturu, a kultura čovjeku može da vrati samo na jedan način, a to je da ga čini jedinstvenim, posebnim, i čitav taj ambijent učini posebnim i jedinstvenim. Takav treba da bude i Tivat. Taj odnos naše zajednice prema kulturi ustvari govori o nama i našem stepenu pristupanja prema kulturi“. On je istakao da će kula u ljetnikovcu Buća biti restaurirana te da je u posljednje dvije godine u objekte kulture Općina uložila oko dva milijuna eura.

U glazbenom dijelu  programa nastupio je Allegria quartet.