Napustite Dom!!!

Time to read
2 minutes
Read so far

Utorak, 22. veljače 2022. - 13:47
Autor: 

Hrvatsko nacionalno vijeće Crne Gore najoštrije osuđuje zadnje ucjenjivačke poruke koje su upućene hrvatskoj zajednici iz Općine Tivat koje potpisuje sekretarka Općine.

Iza ove odluke stoji gradonačelnik Željko Komnenović, predsjednik tivatske skupštine dr. sc.  Andrija Petković i njihov PR novinar.

Radi se, naime ,o dopisu kojim se dio hrvatske zajednice mora iseliti iz Doma kulture ,, Josip Marković'' do 15. travnja 2022.godine.

Mržnja koju demonstrira vlast Općine Tivat prema hrvatskoj zajednici prelazi sve dozvoljene granice i može se podvesti pod sintagmu zatiranja hrvatskog imena u Općini Tivat i ciljanog širenja osjećaja ugroženosti kod pripadnika hrvatskog naroda u Crnoj Gori.

Varaju se oni koji misle da će ovakvim ucjenama, i to samo zbog političke pragmatičnosti djelovanja Hrvatske građanske inicijative u tivatskoj skupštini, zastrašiti ili uspjeti s ucjenama. Dakle, najgora karakterna osobina je sposobnost ucjenjivanja kada si jači, a mi, shodno tome, dajemo obećanje da ćemo nastaviti sve naše započete aktivnosti.

Žalosni smo što dio naših sugrađana želi u javnom prostoru  iskazati i potvrditi svoje europejstvo odobravanjem isticanja hrvatskih simbola, a u stvari priželjkuju da budemo onemogućeni u tome da  djelujemo kao hrvatska zajednica.  I ovo će bit zapisano u povjesnici Tivta.

Dom kulture ,, Josip Marković'' u Donjoj Lastvi sagradili su Hrvati 1922. godine kao Hrvatsku čitaonicu. Kraljevina Jugoslavija je Dom oduzela i preimenovala u Jugoslovenski Dom. Nakon Drugog svjetskog rata Dom dobiva ime  Josipa Markovića.

Nakon potresa 1979. godine jedini dom kulture u Crnoj Gori koji nije obnovljen je Dom kulture u Donjoj Lastvi, a 2011. godine Hrvatska krovna zajednica,,Dux Croatorum“ obnavlja Dom, ulaže ogromna sredstva, stavlja ga u funkciju i čini mjestom okupljanja i poprištem   brojnih  kulturnih događanja.

U Domu je smješteno sjedište Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, Radija Dux i Hrvatske  knjižnice ,, Ljudevit Gaj'' s preko 6000 knjiga.

Umjesto da se oduzeti Dom vrati hrvatskoj zajednici ,Hrvati se tjeraju iz Doma. Pristajali smo na sve nepravedne uvjete koje je Općina Tivat od nas tražila. Bili  smo jedini zajmoprimac u Općini koji je morao svaka tri mjeseca slati izvješća, dokaze o plaćenim računima,  izvode iz banke, ulaz sredstava, izlaz sredstava itd.  Neki zakoni važe samo za Hrvate. Na kraju i u Ugovoru stoji da će , ako  bude Domom upravljala u dobroj vjeri, prilikom produžetka ugovora Hrvatska krovna zajednica imati prednost. Nekoga ne obvezuje ni javno dana riječ pred dvama predsjednicima država i visokim dužnosnicima i Republike Hrvatske i Crne Gore da će biti razmatrana opcija o   dugoročnom zakupu ili prodaji objekta hrvatskoj zajednici.  Bio bi to treći put da Hrvati kupuju ovaj Dom.

 Bahatost u pokušaju da se Hrvati u Tivtu javno ponize smo sigurni da neće uspjeti. Ovo smatramo otvorenim pokušajem iz tivatske općine da se na ideološko- moralnoj matrici razvije doktrina u kojoj nema mjesta za autohtoni hrvatski narod. Jedino sebe smatraju pravom stranom, iako smo svjedoci  nedavne prošlosti u kojoj je biti na pravoj strani zapravo značilo da je  ,,dopušteno ubojstvo protivnika bez suda“.

S dopisom iz Općine Tivat upoznat ćemo sve relevantne institucije u Crnoj Gori, Republici Hrvatskoj, Europskoj uniji,  kao i sva europska veleposlanstva u Crnoj Gori.

 

Zvonimir Deković, predsjednik Hrvatskoga nacionalnog vijeća Crne Gore, s. r.